Sajid Javid nieuwe Britse binnenlandminister

Sajid Javid werd maandag aangeduid als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in Groot-Brittanië. ©REUTERS

De Britse premier Theresa May wees maandag Sajid Javid aan als opvolger van Amber Rudd. Rudd lag fel onder vuur om haar strenge aanpak van immigranten en nam zondag ontslag.

Javid, een gewezen directeur van Deutsche Bank, was in de regering-May als minister bevoegd voor de lokale overheden. 

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd was de voorbije weken in opspraak gekomen door het zogenaamde Windrush-schandaal.

Amber Rudd lag al weken onder vuur, onder andere door een schandaal rond Caraïbische migranten. ©REUTERS

De Windrush-generatie is een groep mensen uit onder meer de Caraïbische gebieden die tussen 1948 en 1971 naar het Verenigd Koninkrijk is gekomen. In 2012 voerde Theresa May, toen nog als minister van Binnenlandse Zaken, nieuwe regelgeving in waardoor die immigranten, die al decennialang in het land zijn, een reeks documenten moesten voorleggen om in het land te mogen blijven. Aangezien velen van hen dat niet konden, moesten ze het land verlaten.

Twee weken geleden bekende de woordvoerder van May uiteindelijk dat een aantal Caraïbische migranten niet had mogen worden uitgewezen en dat de manier waarop de Windrush-generatie werd behandeld 'een spijtige zaak' is. Ook Rudd verontschuldigde zich en beloofde de betrokken mensen te helpen.

Gedwongen uitzettingen

Maar Rudd lag in de vuurlinie en werd aangepakt om haar harde migratiebeleid. Ze raakte dit weekend in opspraak wegens streefdoelen voor gedwongen uitzettingen van migranten. Vorige week had ze in het Lagerhuis nog volgehouden dat dergelijke targets niet bestonden.

Ik heb geen targets voor uitzettingen goedgekeurd, gezien of laten passeren.
Amber Rudd
Ex-minister van Binnenlandse Zaken

Daar moest ze niet veel later op terugkomen toen bleek dat er lokale targets waren. Ze bleef echter het bestaan van nationale streefdoelen ontkennen. 'Ik heb geen targets voor uitzettingen goedgekeurd, gezien of laten passeren', stelde ze. 

Rudd gaf ook te kennen dat ze maandag een verklaring zou afleggen in het parlement. Zo ver kwam het echter niet. De minister bood zondagavond haar ontslag aan en premier May aanvaarde dat. Volgens de Britse krant The Guardian stootte Rudd tijdens het voorbereiden van haar verklaring op nieuwe informatie die haar overtuigde om ontslag te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud