Salvini krijgt geen grote eurosceptische fractie bijeen

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. ©AFP

De eurosceptische partijen blijven ook in het nieuwe Europees Parlement verdeeld over drie fracties. De Italiaanse extreemrechtse vicepremier Matteo Salvini slaagde er niet in één groot machtsblok uit te bouwen.

Matteo Salvini's ENF-fractie, een alliantie met onder meer het Franse Rassemblement National en het Vlaams Belang, kon voorlopig alleen het Duitse AfD binnenhalen en is zo slechts de vijfde grootste groep met 73 zetels. De PVV van Geert Wilders bemachtigde geen zitje in het halfrond.

De Brexitpartij van Nigel Farage wees een alliantie met Salvini dinsdag definitief af. Hij gaat in zee met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging en blijft in zijn nationalistische EFDD.

Russische vijand

De Poolse nationalisten van de PiS weigeren eveneens in de groep van Salvini te stappen, omdat die te dicht aanschurkt bij de Russische vijand. De Poolse regeringspartij blijft vasthouden aan de rechts-conservatieve ECR. Wellicht blijven ook de Vlaams-nationalisten van de N-VA daar zitten, net als de voorbije vijf jaar, bij gebrek aan alternatieven.

De drie verkozenen van Thierry Baudets Forum voor Democratie sluiten zich aan bij de ECR. De twee Europarlementsleden van ChristenUnie vertrekken precies daarom uit de fractie.

De centrumrechtse EVP blijft de grootste en herkoos Manfred Weber gisteren als fractieleider. Mogelijk verliest de EVP nog de 13 Hongaren van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud