Salvini ontloopt tweede proces voor tegenhouden reddingsschip

Matteo Salvini. ©EPA

De voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini moet zich voor de rechter niet verantwoorden omdat hij een reddingsschip met 131 migranten aan boord niet liet aanmeren.

In juli 2019 verbood het kopstuk van de rechts-populistische Lega een schip van de Italiaanse kustwacht aan te meren in een Siciliaanse haven. Met uitzondering van enkele vrouwen, kinderen en zieke mensen zaten 116 opvarenden bijna een week vast op het te kleine schip. Pas toen Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Ierland beloofden om de vluchtelingen op te vangen, kreeg het schip toelating om aan te meren.

De Lega-leider, die een harde migratielijn aanhoudt, werd beschuldigd van machtsmisbruik en vrijheidsberoving. Vorig jaar hief de Italiaanse senaat zijn onschendbaarheid op, waardoor hij tot 15 jaar cel en een tijdelijk verbod op politieke activiteiten riskeerde. Zelf hield hij altijd vol zijn job gedaan te hebben. 'Ik ben fier op mijn optreden. Ik zou alles precies zo overdoen en ik zal nog zo handelen', stelde Salvini, die inmiddels niet meer in de regering zit, eerder.

Ik ben fier op mijn optreden. Ik zou alles precies zo overdoen.
Matteo Salvini
Gewezen Italiaans minister van Buitenlandse Zaken

Met zijn uitspraak volgde de rechter vrijdag het parket, dat van mening was dat Salvini met zijn beslissing geen internationale conventies schond. Bovendien ging het om een regeringsbeslissing, zoals de voormalige minister altijd betoogde. Op sociale media reageert de 48-jarige politicus opgetogen over de beslissing.

In september heeft Salvini overigens een nieuwe afspraak met justitie over een gelijkaardige zaak, met het schip van de Spaanse ngo Open Arms. Hij wordt vervolgd omdat het schip met 149 migranten bijna drie weken ronddobberde op zee. Een aantal mensen sprong uit waanhoop in zee. Ook in deze zaak handelde hij niet onwettig, vindt Salvini.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud