Salvini voor rechter op beschuldiging van machtsmisbruik

Aanhangers van de Italiaanse uiterst rechtse leider Matteo Salvini zakten vrijdag al af naar Catania. Zaterdag heeft de Lega-leider er een afspraak met justitie. ©AFP

In Italië heeft de uiterst rechtse leider Matteo Salvini zaterdag een afspraak met justitie. Een rechter in het Siciliaanse Catania is van plan het Lega-kopstuk aan de tand te voelen over een migratiedossier.

De zaak gaat terug tot juli 2019. Als minister van Binnenlandse Zaken verbood Salvini een schip van de Italiaanse kustwacht destijds aan te meren in een Siciliaanse haven omdat dat 140 migranten aan boord had. Na wat getouwtrek konden 24 onder hen om medische redenen toch aan land gaan. Maar 116 andere opvarenden zaten bijna een week vast op het schip.

Het parket van Catania beschuldigt Salvini in de zaak van kidnapping en machtsmisbruik. De Lega-leider, die 15 jaar cel riskeert, staat tot vandaag achter zijn beslissing van ruim een jaar geleden. Hij houdt vol zijn job gedaan te hebben en niet onwettig gehandeld te hebben.

Manifesteren

‘Ik trek met een gerust geweten naar de rechter. Ik ben trots dat ik de eer van Italië verdedigd heb. Ik zal schuldig pleiten aan de verdediging van Italië en de Italianen’, stelde hij de voorbije dagen. De beschuldigingen aan zijn adres zijn volgens hem politiek gemotiveerd.

Salvini riep zijn aanhangers de afgelopen dagen op af te reizen naar Catania en voor het gerechtsgebouw te manifesteren. Zo wil hij bewijzen de steun van het volk te genieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud