Sarkozy haalt slag thuis in 'Sarkoleaks'

De Franse ex-president, Nicolas Sarkozy (Foto: AFP). ©AFP

De Franse nieuwssite Atlantico moet geheime opnames van gesprekken van ex-president Nicolas Sarkozy onmiddellijk van zijn website verwijderen. Dat besliste een rechter in Parijs. De man die de opnames maakte, moet Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni een schadevergoeding betalen.

Frankrijk raakte vorige week in de ban van 'Sarkoleaks'. De zaak ging aan het rollen nadat het satirische blad Le Canard enchaîné en de nieuwssite Atlantico opnames gelekt hadden van gesprekken tussen ex-president Nicolas Sarkozy en zijn topadviseurs.

Op de geluidsopnames is te horen dat het toenmalige staatshoofd zich tijdens die vergaderingen wel eens in niet al te positieve bewoordingen durfde uit te laten over leden van zijn regering. Ook Sarkozy's raadgevers tackelden herhaaldelijk met de voeten vooruit.

Op een van de audiofragmenten is ook een deel te beluisteren van een gesprek tussen Sarkozy en zijn echtgenote, de zangeres Carla Bruni.

Topadviseur

De opnames waren niet het werk van de Amerikaanse geheime dienst NSA maar wel van Patrick Buisson, een 64-jarige historicus met een extreemrechts verleden die tussen 2007 en 2012 dé topadviseur van Sarkozy was. 

De man biechtte op regelmatig zijn dictafoon gebruikt te hebben om Sarko's vergaderingen vast te leggen. 'Om op basis van die informatie de volgende bijeenkomst te kunnen voorbereiden', luidde de verdediging.

De meeste van die opnames werden volgens Buisson vernietigd. 'Maar enkele zijn gestolen', zei de historicus. En precies die gestolen fragmenten belandden bij de pers.

Woedend

Sarkozy reageerde woedend op de zaak. Afgelopen maandag spande hij, samen met Bruni, een kortgeding in om de verwijdering van de gelekte opnames te bekomen en te voorkomen dat er de volgende dagen of weken nog nieuwe fragmenten in de pers opduiken. De ex-president en zijn echtgenote betoogden ook dat hun privacy geschonden was.

Vrijdagmiddag deed de rechter in Parijs uitspraak in de zaak. Hij stelde Sarkozy en Bruni in het gelijk. De rechter beval Atlantico ook de opnames van zijn website te verwijderen. 

'Atlantico heeft na de betekening van de uitspraak 24 uur om de opnames te verwijderen. Anders moet de nieuwssite een dwangsom van 5.000 euro betalen per dag dat de fragmenten nog te beluisteren zijn', klonk het.

Ook voor Patrick Buisson heeft het vonnis gevolgen. Hij moet een 'schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan elk van de klagers'.

Tevreden

Sarkozy en Bruni reageerden tevreden op de uitspraak. 'Dit stemt ons tot tevredenheid', zei Thierry Herzog, de advocaat van Sarkozy. 'Deze uitspraak toont aan dat het doel nooit de middelen heiligt', voegde Richard Malka, de raadgever van Bruni, eraan toe.

Atlantico legt zich niet zomaar neer bij de uitspraak. De nieuwssite liet al weten in beroep te gaan. 'We hebben het privéleven van de betrokkenen gerespecteerd en hebben die fragmenten alleen laten horen om aan te tonen dat ze bestonden nadat Buisson het bestaan ervan eerst had ontkend.'

Tegenslagen

De uitspraak van de rechter is een kleine opsteker voor Sarkozy na enkele dagen vol tegenslagen. Nadat hij eerst het bestaan had moeten ontdekken van de geheime opnames, bleek enkele dagen later dat zijn telefoon al maanden onder de tap staat van Franse speurders. 

En eerder deze week besliste een rechter dat een reeks van zijn agenda's als bewijsmateriaal kan blijven dienen in een aantal rechtszaken. Sarkozy had voor de rechtbank betoogd dat speurders die agenda's op een onrechtmatige manier in beslag hadden genomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud