Advertentie

Sarkozy in beroep tegen gerechtelijk toezicht

Nicolas Sarkozy wordt ervan verdacht geld gekregen te hebben van de vroegere Libische leider voor zijn verkiezingscampagne. ©Photo News

Thierry Herzog, de advocaat van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, gaat in beroep tegen het gerechtelijk toezicht waaronder zijn cliënt werd geplaatst. Dat zei hij vrijdagochtend op RTL France.

Sarkozy werd woensdagavond aangeklaagd in een onderzoek naar Libische financiering van zijn presidentiële verkiezingscampagne in 2007. Hij werd onder gerechtelijk toezicht geplaatst, waardoor hij geen contact mag hebben met negen hoofdrolspelers in de zaak.

Het gaat onder meer om Claude Guéant en Brice Hortefeux, die beiden minister waren onder zijn presidentschap (2007-2012). Hij mag ook niet naar Libië, Egypte, Tunesië en Zuid-Afrika gaan.

Het is de eerste keer dat een ex-staatshoofd onder gerechtelijk toezicht komt te staan. 'Er is een hogere rechtbank in Frankrijk. We hebben het recht om in beroep te gaan. Ik ga een beroep doen op deze juridische controle en we zullen zien wat de onderzoekskamer van Parijs zal zeggen', verklaarde Herzog.

Na meer dan 24 uur in hechtenis werd Sarkozy woensdagavond aangeklaagd voor 'passieve corruptie, illegale financiering van een verkiezingscampagne en misbruik van Libisch overheidsgeld'. Hijzelf ontkent alle beschuldigingen.

Met de inbeschuldigingstelling komt het onderzoek dat al bijna vijf jaar loopt, in een stroomversnelling. Sarkozy's advocaat noemt het feit dat de ex-president in hechtenis werd geplaatst 'de kroniek van de aangekondigde inbeschuldigingstelling'. Herzog zei dat de voormalige president tijdens zijn hechtenis 'meer dan 200 vragen' kreeg, die hij allemaal beantwoordde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud