Advertentie

Sarkozy noemt Hollande leugenaar

©AFP

In zijn eerste tv-interview sinds zijn politieke comeback haalde Nicolas Sarkozy meermaals uit naar Frans president François Hollande.

Sarkozy verloor als uittredend president de verkiezingen van Hollande in 2012. Hij is niet vergeten hoe Hollande zichzelf in een rechtstreeks tv-debat presidentiële allure gaf door zijn zinnen telkens met de beroemd geworden stijlfiguur 'Moi Président, ...' te beginnen. Twee jaar later kwam Sarkozy op het tv-platform van France 2 daar op terug. 'Wat blijft er over van die lange reeksen 'Moi, Président'? Een lange litanie aan leugens', verklaarde hij , zonder daar in detail verder op in te gaan.

Sarkozy zegt 'zoveel wanhoop' te zien in Frankrijk, dat hij besliste om terug te keren. Niet alleen wil hij een alternatief zijn voor Hollande, hij hoopt ook de kiezers van de anti-Europese Marine Le Pen terug te winnen. 'Ik wil niet dat Frankrijk alleen maar de keuze heeft tussen het huidige vernederende schouwspel of het vooruitzicht van een internationaal isolement als het Front National het land gaat leiden. Ik heb nog nooit eerder zoveel boosheid gezien in dit land, zo weinig perspectief.'

De nu 59-jarige Sarkozy wil in 2017 dingen naar een nieuwe termijn als Frans president. De rechtszaken die tegen hem lopen, zijn volgens hem geen belemmering. 'Als ik mij iets te verwijten had, was ik niet teruggekomen.' Afgaande op de peilingen, maakt Hollande weinig kans op een herverkiezing, maar wordt Marine Le Pen een geduchte tegenstander. Eerst moet hij echter binnen zijn eigen centrumrechtse UMP het pleit zien te winnen van Alain Juppé, die zich ook kandidaat wil stellen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud