Sarkozy verhoord over machtsmisbruik

De volgende 24 uur zal Sarkozy worden ondervraagd over mogelijk machtsmisbruik ©AFP

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy wordt sinds dinsdagochtend vastgehouden in Nanterre, even buiten Parijs. De volgende 24 uur kan hij worden verhoord over mogelijke beïnvloeding van het hof van cassatie.

De ex-president kwam eerder dit jaar in een lastig parket te zitten toen bekendraakte dat hij en zijn advocaat, Thierry Herzog, gepoogd hadden om een magistraat van het hof van cassatie te beïnvloeden om in Sarkozy’s voordeel te vonnissen. Hij zou de man in ruil een prestigieuze functie hebben beloofd.

Herzog werd maandag al in voorlopige hechtenis genomen. Zijn aanhouding is intussen met 24 uur verlengd. Ook hij wordt ondervraagd. Hetzelfde lot is twee advocaten-generaal van het hof van cassatie beschoren.

Machtsmisbruik

De bal ging in februari dit jaar aan het rollen. Toen opende justitie een onderzoek naar machtsmisbruik door Sarkozy. De rechtse politicus zou samen met zijn advocaat een netwerk van informanten gebruikt hebben om op de hoogte te blijven van het verloop van juridische onderzoeken naar hem.

Tegen het voormalige staatshoofd lopen zes zaken. In een van die zaken gaan de speurders na of Sarkozy zich in 2007 tijdens zijn verkiezingscampagne onrechtmatig liet financieren door de toenmalige Libische dictator Muammar Kaddafi.

Tap

De onderzoekers kwamen op het spoor van het informantennetwerk door de telefoons van Sarkozy en Herzog vanaf september 2013 onder de tap te plaatsen. 

De ex-president reageerde woedend toen via de media in maart bekendraakte dat zijn telefoon al een hele tijd afgeluisterd werd. Hij maakte gewag van Stasipraktijken.

Malaise

De nieuwe ontwikkelingen komen op een erg slecht moment voor Sarkozy en zijn rechtse partij UMP. Die is in een diepe crisis verzeild geraakt. In oktober organiseert ze verkiezingen om een nieuwe voorzitter aan te wijzen.

De malaise bij de partij is zo groot dat heel wat rechtse kiezers hopen op een terugkeer van Sarkozy op het hoogste politieke toneel. In de ogen van het UMP-electoraat is de ex-president de enige in het rechtse kamp die in 2017 succesvol een gooi kan doen naar het presidentschap van Frankrijk.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud