analyse

Sarkozy wil comeback bekronen met regionale zege

©AFP

De Fransen trekken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de departementsverkiezingen. Ex-president Nicolas Sarkozy hoopt zijn politieke comeback in de verf te zetten met een ruime rechtse zege. De socialisten van president François Hollande hoeden zich voor een electorale afstraffing.

In 1.905 van de 2.054 Franse kieskantons kunnen de stemgerechtigde inwoners voor de tweede keer in een week naar de stemhokjes trekken om hun departementale besturen samen te stellen. In die gebieden had de eerste ronde van de regionale stembusslag op 22 maart immers geen duidelijke winnaar opgeleverd.

Naar de prestaties van de verschillende politieke blokken wordt enorm uitgekeken. Waarnemers beschouwen de tweede ronde van 'les départementales' dan ook als de voorlaatste electorale test voor de presidents- en parlementsverkiezingen van 2017. De laatste proef volgt later dit jaar als de Fransen hun regiobesturen vernieuwen.

Wie vandaag een puike prestatie aflevert, kan dan ook met een goed gevoel de laatste rechte lijn naar 2017 inzetten. De verliezers weten wat de werkpunten voor de volgende 24 maanden zijn. Hoe liggen de kaarten bij aanvang van de tweede ronde?

1. Rechts begint in polepositie aan tweede ronde

Tot veler verbazing wist de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy zijn centrumrechtse alliantie tijdens de eerste ronde van de departementsverkiezingen naar de winst te leiden. Met een score van 29,4 procent kroonde de combinatie UMP-UDI zich veruit tot grootste blok.

'De alliantie met de UDI bleek een slimme zet', merkten verschillende analisten op. De eer daarvoor mag Alain Juppé opstrijken. De 69-jarige ex-premier kwam met die tactiek op de proppen.

De prestatie van het rechtse blok in de eerste ronde was een opsteker voor Sarkozy. Sinds hij het eind vorig jaar schopte tot voorzitter van de rechtse UMP, lag de 60-jarige advocaat in eigen rangen geregeld onder vuur. Als hij er vandaag in slaagt een 'blauwe golf' over Frankrijk te doen spoelen, kan hij zijn positie in eigen kamp mogelijk versterken.

Sarkozy ging de afgelopen dagen nadrukkelijk op zoek naar de steun van de rechtse kiezer die de UMP de voorbije jaren teleurgesteld de rug toegekeerd had en naar de extreemrechtse Front National gevlucht was. Hij haalde geregeld zwaar uit naar FN-kopstuk Marine Le Pen maar verrechtste ook zijn eigen discours.

Maar zelfs als vandaag een 'vague bleue' over Frankrijk rolt, betekent dat niet automatisch dat Sarkozy in 2017 ook de presidentskandidaat voor rechts wordt. In de UMP-rangen koesteren nog andere politici dezelfde ambitie. Sarkozy zou wel eens de meeste tegenstand kunnen krijgen van Juppé.

De oud-premier is in de partij een pak minder omstreden dan Sarkozy. Mogelijk wordt in mei al meer duidelijk over de krachtsverhoudingen binnen de UMP als de partij een congres houdt. Sarkozy wil dan een nieuwe partijnaam lanceren en de marsorders voor de volgende jaren uiteenzetten.  

2. Extreemrechts verankert zich lokaal

Het extreemrechtse Front National (FN) slaagde er vorige week dan wel niet in zich tot grootste partij van Frankrijk te kronen, toch is kopstuk Marine Le Pen niet ontevreden over de prestaties van haar partij bij de 'départementales'. Want die is goed op weg om zich voor het eerst lokaal te verankeren.

Het FN wist acht kantons in de eerste ronde binnen te halen en ze heeft er goede hoop op vandaag de departementen Vaucluse en Aisne te veroveren. In heel wat andere departementen zal extreemrechts voor het eerst vertegenwoordigers hebben in de besturen. In drie vijfde van de kantons waar een tweede ronde plaatsvindt, doen FN-kandidaten mee.

Marine Le Pen zal uit de regionale stembusslag sowieso moed putten met het oog op het belangrijke verkiezingsjaar 2017. 'Al 30 jaar blijven we verkiezing na verkiezing groeien', merkte ze afgelopen zondag op. Die lijn hoopt de FN-kopvrouw ook de volgende jaren door te trekken.

Heel wat analisten geven haar een goede kans om over twee jaar door te stoten tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zeker als de economische malaise in eigen land aanhoudt en de werkloosheid niet afneemt. En Le Pen heeft een groot voordeel tegenover haar mogelijke tegenstanders in 2017: ze is de onbetwiste nummer 1 van het FN.

3 Socialisten incasseren klappen

Voor de socialisten van president François Hollande en premier Manuel Valls staat vandaag ook heel wat op het spel. De PS kwam pas als derde partij uit de eerste ronde van de stembusslag en werd in een kwart van de ruim 2.00   kantons in de eerste ronde uitgeschakeld.

Desalniettemin vonden de partijgenoten van Hollande lichtpuntjes in de uitslag. Want de PS scoorde wat beter dan in de peilingen

De partij heeft zich erbij neergelegd dat verlies onvermijdelijk is, zeker nadat uit werkloosheidscijfers afgelopen week bleek dat het aantal mensen zonder werk weer gestegen is in februari. De vraag is alleen hoe zwaar de klap wordt. Volgens opiniepeilers zullen de socialisten al blij mogen zijn als ze van de zowat 60 departementen (op 102) die ze de afgelopen jaren controleerden, er 20 overhouden.

Maar premier Valls maakt zich sterk 30 tot 40 departementen te kunnen behouden. 'Als de linkse kiezers zich in de tweede ronde de moeite getroosten om te gaan stemmen en zich achter de PS scharen, kunnen we 30 tot 40 departementen in handen houden', verklaarde hij afgelopen week.

Het wordt onder meer uitkijken naar de prestaties van links in de thuisbasis van Hollande en Valls: respectievelijk Corrèze en Essonne. Die zouden wel eens naar rechts kunnen kantelen. Dat zou een behoorlijke klap zijn voor de president en zijn premier.

Een grote onbekende hangt evenwel over deze stembusgang: gaat de crash van de A320 van Germanwings afgelopen week in de Franse Alpen de uitslag beïnvloeden?

President Hollande nam de touwtjes onmiddellijk na het drama stevig in handen. Hij hield razendsnel een tv-toespraak, repte zich naar de plek van de ramp en rouwde er, in het bijzijn van de Duitse kanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy, om de 150 slachtoffers.

Na de terreuraanslagen van begin januari in Parijs trad Hollande ook meteen op de voorgrond en profileerde hij zich als staatsman. Dat optreden legde hem toen geen windeieren.

Want in de weken na de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo en de joodse supermarkt kende de populariteit van de president een opstoot omdat de Fransen vonden dat hij de zaken goed aangepakt had. Dat effect ebde na een paar weken evenwel weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud