Schade beperkt na nucleair ongeval in Oekraïne

De ramp bij Tsjernobyl, in 1986, ligt nog vers in het geheugen in Oekraïne. ©Photonews

In het zuidoosten van Oekraïne heeft een nucleair ongeval plaatsgevonden. Dat meldt Jatsenjoek, de premier van het land. De schade lijkt op het eerste zicht mee te vallen.

De Oekraïense premier heeft bevestigd dat het gaat om de kerncentrale bij Zaporizhia, dat is de grootste van Europa en de vijfde grootste ter wereld. Volgens het Russische persbureau Interfax deed het probleem zich voor in Bloc No3, dat is een reactor van 1.000 megawatt. 

Volgens de eerste berichten zouden de gevolgen beperkt zijn. Energieminister Volodymyr Demchyshyn zegt dat er geen verdere dreiging is en dat de nucleaire reactors op zich intact zijn.

De reactor zou wel korte tijd buiten werking zijn. De energieminister zou overmorgen de centrale opnieuw willen opstarten. Met het wegvallen van de reactor zouden er zich stroompanne's kunnen voordoen in delen van Oekraïne. Het land kampt al met een energietekort.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen gaf nog geen commentaar op het voorval. Volgens een internationale conventie die van kracht werd na de ramp bij Tsjernobyl - eveneens in Oekraïne - moeten landen aan het IAEA melden wanneer een accident een impact kan hebben op andere landen. In het geval van Zaporizhia lijkt dat vooralsnog niet het geval.

Hieronder een kaart van waar de centrale zich bevindt (omlaag scrollen om uit te zoomen):

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud