Advertentie
Advertentie

Schäuble: 'Weinig marge voor Griekse schuldverlichting'

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, blijft een koele minnaar van een Griekse schuldverlichting. ©© Jonathan Raa/Demotix/Corbis

De marge voor een Griekse schuldverlichting is erg beperkt. Dat zei de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zaterdag in een gesprek met Deutsche Welle.

Mogen de Grieken zich de volgende maanden verheugen op een schuldverlichting? Die vraag dook op nadat de Griekse regering en de Europese Commissie afgelopen dinsdag bekendgemaakt hadden dat ze een 'technisch' akkoord bereikt hadden over een derde reddingsplan voor het Zuid-Europese land.

De Griekse premier, Alexis Tsipras, had van die maatregel een belangrijk strijdpunt gemaakt tijdens de onderhandelingen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB), het Europese noodfonds ESM en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een verrassing is dat niet. Want de Grieken torsen een schuldenberg van meer dan 300 miljard euro, of meer dan 170 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

'Onhoudbaar', meent de radicaal-linkse leider, 'als we de Griekse economie weer draaiende willen krijgen en de Grieken nog een beetje waardig willen laten leven'. Tsipras kreeg de afgelopen maanden steun uit wat onverwachte hoek. Een van zijn geldschieters, het IMF, lanceerde eveneens een pleidooi voor een schuldverlichting.

Schuldverlichting

Het thema was afgelopen vrijdag, tijdens de vergadering van de 19 ministers van Financiën van de eurozone over een nieuw steunplan voor Griekenland, dan ook een belangrijk gespreksonderwerp. Want zonder Griekse schuldverlichting wil het IMF de volgende jaren geen geld meer pompen in Hellas.

De Duitse Bondsdag krijgt woensdag de kans zijn oordeel te vellen over het derde reddingsplan voor Griekenland. Dat maakte de voorzitter van Bondsdag, Norbert Lammert, zaterdag bekend.

De 631 verkozen worden uit vakantie geroepen om hun fiat te geven aan het nieuwe steunplan van 86 miljard euro. Het wordt vooral uitkijken naar het stemgedrag van de christendemocraten.

De afgelopen weken groeide het ongenoegen in de partij van kanselier Angela Merkel over de nieuwe miljardensteun naar Athene. Bij een stemming op 17 juli, over de vraag of Europa over zo'n nieuw steunplan mocht gaan onderhandelen, stemden al 60 van de 311 christendemocraten tegen.

De kans dat de Bondsdag het plan afschiet, is vrijwel onbestaande. De regeringspartijen bezetten immers 504 van de 631 parlementszitjes. De sociaaldemocratische regeringspartner stemde in juli massaal voor nieuwe onderhandelingen. Zelfs leden van de oppositie deden dat.

Vers IMF-geld voor Athene was voor Duitsland een conditio sine qua non om zijn fiat te geven aan een nieuw reddingsplan van 86 miljard euro voor Griekenland. Maar tegelijk ligt een schuldverlichting in Berlijn heel moeilijk.

Het was, na afloop van de Eurogroep, dan ook uitkijken naar de verklaring van de ministers over de schuldenkwestie. 'Uit de analyse van de Europese Commissie en de ECB blijkt dat de Griekse schuld houdbaar blijft als het land verregaande en geloofwaardige hervormingen en bijkomende maatregelen met betrekking tot de schuld doorvoert', luidde het in een mededeling.

Leningen

Een nominale 'haircut' sluiten de ministers uit. 'De Eurogroep is, indien nodig, eventueel wel bereid bijkomende maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de Griekse financieringsnoden op een houdbaar niveau blijven', klonk het nog. De ministers laten weten de Grieken eventueel meer tijd te willen geven om leningen terug te betalen.

Maar de Eurogroep verbindt wel voorwaarden aan zo'n ingreep. De Grieken moeten alle engagementen nakomen. Ze wil de piste ook pas ten vroegste bekijken nadat de geldschieters in oktober een eerste keer geëvalueerd hebben of de Grieken wel alle verplichtingen naleven.

Kort na afloop van de vergadering van de 19 ministers van Financiën hamerde de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, er nog eens op dat een 'significante' schuldverlichting voor Griekenland er echt moet komen. 'De Europese partners moeten verbintenissen aangaan die veel verder gaan dan wat ze tot nu toe overwogen', luidde het in een mededeling.

Marge

Maar Duitsland lijkt daar niet van overtuigd. 'De marge voor een Griekse schuldverlichting is erg beperkt', zei minister van Financiën Wolfgang Schäuble, traditioneel een hardliner in het Griekse dossier, in een gesprek met Deutsche Welle.

'Het Europees recht laat ons niet toe de schuld eenvoudigweg kwijt te schelden', waarschuwde de partijgenoot van kanselier Angela Merkel. 'We beschikken over wat manoeuvreerruimte om de looptijd van leningen te verlengen. Maar erg groot is die niet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud