Advertentie

Schotse premier Sturgeon blijft oproepen voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum organiseren. ©EPA

Nicola Sturgeon pleit op brexitdag voor Schotse zelfbeschikking. Het Schotse parlement wil een tweede onafhankelijkheidsreferendum organiseren. Maar omdat de Britse premier Boris Johnson geen toestemming geeft, kan een wettelijk referendum niet plaatsvinden.

Voor de aanhangers van de Scottish National Party (SNP) heeft Nicola Sturgeon, de Schotse premier en SNP-leider, opgeroepen voor een nieuw referendum. 'We hebben hoop voor een andere en een betere toekomst voor Schotland. Een waarin we een open, gastvrije plaats blijven om te leven, te studeren en te werken, maar dat is na vrijdag enkel nog mogelijk als we onafhankelijk worden.'

We hebben oog voor een andere en een betere toekomst voor Schotland.
Nicola Sturgeon
Schotse premier

Eerder deze week legde Sturgeon een nieuw referendum voor aan het Schotse parlement. Volgens Sturgeon is de brexit een reden om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren. 'Het lijdt geen twijfel dat een referendum de enige realistische weg is om Schotland weer in hartje Europa te krijgen', zei Sturgeon woensdag.

Woensdagavond stemden 64 parlementsleden voor en 54 tegen een nieuwe bevraging. In 2014 kantte 55 procent van de Schotten zich nog tegen zelfbeschikking. 

Johnson weigert

51 procent
Voorstander
Volgens een recente peiling is 51 procent van de Schotten voorstander van onafhankelijkheid.

De kans dat de Schotten een tweede referendum organiseren, is onbestaande. Daarvoor heeft Edinburgh de toestemming nodig van de Britse premier Boris Johnson. Op 14 januari liet Johnson in een schriftelijke mededeling aan Sturgeon weten dat hij de Schotten geen groen licht wil geven 'omdat het tot verdere onafhankelijkheidsreferenda zou leiden'.

Een mogelijk Catalaans scenario acht ik weinig waarschijnlijk.
Bart Maddens
Politicoloog KU Leuven

Juridisch gezien kan dan geen referendum plaatsvinden. Kenners zeggen dat Sturgeon met de stemming wel extra druk kan uitoefenen op Londen. Harde confrontaties zoals in Catalonië worden niet verwacht. De Schotse premier heeft altijd het belang van een wettelijk referendum benadrukt, want ze wil een scenario zoals dat na het Catalaans referendum vermijden. In Catalonië werd de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum niet erkend door de Spaanse regering. 'Een mogelijk Catalaans scenario acht ik weinig waarschijnlijk', zegt professor Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven. 'Als Londen het been blijft stijfhouden, kan er eventueel wel een soort informele of vrijblijvende bevraging onder de Schotten worden gehouden als actiemiddel om de druk op te voeren.'

De Schotse premier vindt ook steun in de jongste peiling van het onderzoeksbureau YouGov. Voor het eerst sinds 2015 steunt een meerderheid van 51 procent de Schotse onafhankelijkheid. 

Europese vlag

In 2016 stemde in Schotland een meerderheid van 62 procent om bij de Europese Unie te blijven. In heel het VK stemde 51,9 procent ervoor de EU te verlaten, waardoor ook de Schotten moeten vertrekken.

Vanaf 31 januari 23 uur Britse tijd is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland verlaten dan het Europese toneel. 'Uit solidariteit met de EU-burgers' zal de Europese vlag blijven wapperen aan het Schotse parlementsgebouw. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud