Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum

Premier Nicola Sturgeon van Schotland. ©EPA

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Woensdag is ze in Berlijn om een Schots EU-lidmaatschap - ondanks de brexit - te promoten.

Nu de brexit steeds dichterbij sluipt, loopt Nicola Sturgeon zich warm voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. In september 2014 stemde een meerderheid van de Schotten - 55,3 procent - nog tegen onafhankelijkheid, maar sindsdien is er veel gebeurd.

De Schotten kantten zich in 2016 tegen de brexit, samen met de Noord-Ieren. Wales en Engeland stemden tegen het EU-lidmaatschap, waardoor meteen ook Schotland en Noord-Ierland de Europese Unie vaarwel konden zeggen. Sturgeon gokt dat de Schotten nu wél voor onafhankelijkheid zouden stemmen. Schotland zou zo ook als onafhankelijke lidstaat deel uit kunnen blijven maken van de Europese Unie, vindt ze.

Promotour

Om die laatste boodschap kracht bij te zetten is de Schotse momenteel op promotour in Berlijn. Ze ontmoette er onder meer de christendemocratische fractieleider Ralph Brinkhaus en de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth. In de marge van dat bezoek zei ze te verwachten dat Schotland de wel degelijk onafhankelijk zal worden, en dat ze in de loop van 2020 een nieuw referendum wil organiseren. Dinsdag schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er 'zo zeker als mogelijk van is' dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. 'Onafhankelijkheid komt eraan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud