Schotse nationalisten verdubbelen winst in aanloop verkiezing

Nicola Sturgeon, kopvrouw van de SNP. ©REUTERS

Volgens een recente poll kan de SNP bij de nationale verkiezing van 7 mei op 41 procent van de Schotse stemmen rekenen. Dat is vooral goed nieuws voor Cameron en zijn Conservatieve Partij.

In september vorig jaar grepen de Schotse nationalisten nog naast een onafhankelijk Schotland. Maar de campagne in aanloop van het referendum heeft de partij geen windeieren gelegd. Dat blijkt uit een recente poll van onderzoeksbureau TNS.

Tijdens de nationale verkiezingen van 2010 haalde de partij 20 procent van de Schotse stemmen. Volgens de nieuwe poll zou dat aandeel gestegen zijn tot 41 procent. De SNP zou zo veruit de grootste partij worden die Schotland in Westminster vertegenwoordigt. Op regionaal niveau zwaait de partij al sinds 2007 de plak.

Kloof

Volgens de nieuwe poll halen de nationalisten op 7 mei zo tien procent meer stemmen dan de sociaaldemocraten van Labour. Al is de kloof tussen de twee partijen in vergelijking met vorige polls weer wat kleiner geworden.

Hoe dan ook beseft Labour dat het geen 42 procent van de stemmen meer zal kunnen halen zoals bij de algemene verkiezingen van 2010. De partij speelde met Jim Murphy onlangs nog een nieuw Schots boegbeeld uit in de hoop de partij nieuw leven in te blazen, maar de invloed van Murphy is volgens de poll verwaarloosbaar.

‘No’

Volgens de campagneleider van de SNP, Angus Robertson, zijn veel Schotse kiezers afgekeerd door de alliantie die Labour met de Conservatieve Partij heeft gesloten tegen de Schotse onafhankelijkheid. De twee partijen vormden toen een gemeenschappelijk front om de Schotten van een ‘no’ te overtuigen.

Maar de winst voor de Schotse nationalisten komt niet allen van Labour. De LibDems, lang de derde partij van het Verenigd Koninkrijk, is de voorbije maanden helemaal in elkaar gestuikt. In Schotland zou nog amper 4 procent voor de partij stemmen. In 2010 was dat nog 19 procent.

Coalitie

Opmerkelijk genoeg is de winst voor de SNP vooral goed nieuws voor premier Cameron, die in mei zijn premierschap zal verdedigen. De grootste partij komt na de verkiezing eerst aan zet, en hoe meer stemmen de SNP kaapt van Labour, de traditionele concurrent van de conservatieven, hoe beter voor Cameron en de conservatieven.

Al kan het ook anders uitdraaien. In het geval dat de conservatieven er als grootste partij niet in zouden slagen een regering te vormen, komt Labour aan bod. En dan is een coalitie met de SNP, met Labour-kopman Ed Miliband als premier, niet ondenkbaar. Los van hun visie op de Schotse onafhankelijkheid, staan de twee partijen in hun sociaal-economische visie niet zo ver van elkaar. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud