Schotse premier waarschuwt voor 'gevaarlijke' strategie van Johnson

De Britse premier Boris Johnson ontmoette gisteren zijn Schotse collega Nicola Sturgeon. ©EPA

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd een brexit zonder akkoord na te streven.

Dat heeft Sturgeon verklaard na een officieel bezoek van Johnson aan Schotland.

'Achter alle bluf en poeha schuilt een regering die gevaarlijk is. Het pad dat bewandeld wordt is gevaarlijk, voor Schotland maar ook voor het volledige Verenigd Koninkrijk', deelde Sturgeon na afloop van haar gesprek met Johnson mee.

'Dit is een regering die een no-dealstrategie hanteert, hoe fel ze dat in het openbaar ook ontkent', zei de eerste minister van Schotland nog  aan de journalisten. 'Hij zegt dat hij een akkoord wil met de EU. Maar het is absoluut onduidelijk hoe hij vanuit zijn huidige positie van hardliner tot een akkoord denkt te komen.'

Johnson heeft aangekondigd dat Groot-Brittanniƫ de EU op 31 oktober hoe dan ook zal verlaten, desnoods zonder akkoord. Johnson verwerpt het echtscheidingsakkoord dat zijn voorganger Theresa May met de EU had gesloten had. Hij zegt wel werk te willen maken van een nieuw akkoord, hoewel de Europese Commissie al heeft meegedeeld dat ze geen nieuwe onderhandelingen wenst.

Referendum

De zaak ligt erg gevoelig in Schotland, dat zich in 2016 bij het referendum uitgesproken had tegen de brexit. 

Enkele dagen geleden had Sturgeon al een brief geschreven naar Johnson waarin ze aangaf met hem te willen hebben over een nieuw referendum over onafhankelijkheid voor Schotland. Een harde brexit sterkt haar in die overtuiging, omdat die volgens haar 100.000 jobs zou kosten in Schotland.

Eerder al gaf Sturgeon aan voor 2021 zo'n nieuwe volksraadpleging te willen organiseren. 'De drang naar onafhankelijkheid is groter dan ooit', zei ze toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud