Advertentie

'Servië bereid om greep op Kosovo te lossen'

Op de grens tussen Servië en Kosovo houden NAVO-troepen nog steeds de wacht. (Foto: Reuters) ©REUTERS

'Servië is bereid om zijn greep op de Servische minderheid in buurland Kosovo te lossen', verklaarde premier Ivica Dadic. Dat is een belangrijke toegift die de weg opent naar onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie.

Kosovo, waar etnische Albanezen de meerderheid van de bevolking uitmaken, verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië. Tot vandaag weigert Belgrado echter Kosovo te erkennen en behoudt het de controle over de Servische minderheid in het noorden van Kosovo.

De Servische premier Dadic verklaarde woensdag dat die Servische minderheid - ongeveer 50.000 mensen of ruwweg 5 procent van de Kosovaarse bevolking - bestuurd moet worden door autonome instituties in Kosovo en niet door Servische instellingen. Dadic deed de uitspraak tijdens een persconferentie in het kader van de door Europa geleide onderhandelingen tussen de beide landen.

'We spreken over de instellingen in mijn land, maar wat we nodig hebben zijn Servische instellingen in Kosovo die erkend zijn door alle partijen die betrokken zijn in de onderhandelingen', zei Dadic. 'Dit is de eerste maal dat we het bestaan van een Servische gemeenschap in Kosovo en de autonomie ervan erkennen. Dit is hoe wij de institutionele stilstand willen aanpakken', wees hij op het historisch belang van zijn woorden.

Toetreding tot EU

Dadic weigert nog steeds de onafhankelijkheid van Kosovo officieel te erkennen, maar de verklaring wordt toch als een belangrijke stap aanzien. De timing van de verklaring is geen toeval. Sinds maart vorig jaar is Servië officieel kandidaat om lid te worden van de EU, maar Europa wil pas onderhandelingen starten als Belgrado zijn invloed op de Servische minderheid in buurland Kosovo opgeeft.

'Ons doel is om een datum te bepalen om de onderhandelingen te starten', zei Dadic in dezelfde persconferentie. 'We hebben geen tijd te verliezen.' Volgens de Serviër is de integratie in de Europese Unie bepalend voor de toekomst van zijn land.

Onderhandelingen

In 1999 maakte de NAVO met een elf weken durende bommencampagne een einde aan de burgeroorlog. Volgens het Noord-Atlantische verbond voerde Servië onder leiding van president Slobodan Milosevic een etnische zuivering uit op de Albanese minderheid in het land. De Servische troepen moesten zich terugtrekken uit Kosovo en het gebied kwam onder controle van de Verenigde Naties. 

In februari is het vijf jaar geleden dat Kosovo zich onafhankelijk verklaarde, maar de wereld is verdeeld over de kwestie. Ongeveer 90 landen, waaronder de VS en 22 EU-lidstaten, hebben Kosovo erkend. Spanje deed dat bijvoorbeeld niet, omdat Madrid vreest dat een erkenning de Catalanen en de Basken in eigen land op ideeën zou kunnen brengen.

Omdat er nog steeds spanningen zijn aan de grens tussen beide landen, is er nog altijd een NAVO-troepenmacht gestationeerd in Kosovo. Het Belgische leger neemt niet meer deel aan de operatie.

Op 17 januari staat een nieuw gesprek gepland tussen Dadic en de Kosovaarse eerste minister, Hashim Thaci. De gesprekken worden geleid door Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken van de EU. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud