Serviërs kiezen nieuw parlement

Vice-premier Aleksandar Vicic van Servië aan de stembus in Belgrado vanochtend. Foto AFP ©AFP

Zo'n 7 miljoen Serviërs trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Volgens de peilingen stevent de conservatieve Servische Progressieve Partij (SNS) van vicepremier Aleksandar Vucic, nu al de grootste partij van het land, af op een kletterende overwinning.

Sommige analisten gaan zelfs uit van een absolute meerderheid voor de partij van Vucic. De 44-jarige Vucic rekent erop dat het electoraat hem een mandaat geeft om pijnlijke maar broodnodige hervormingen door te voeren.

Vucic was de voorbije jaren alomtegenwoordig in de Servische politiek. Dankzij zijn harde aanpak van de corruptie en de georganiseerde misdaad en na de spectaculaire arrestatie van verschillende steenrijke zakenlui ging zijn populariteit gestaag crescendo. De SNS was bij de vorige verkiezingen in 2012 al de grootste partij met 24,01 pct van de stemmen. De peilingen stellen nu 44 pct in het vooruitzicht. Vraag is wie met de SNS in de regeringsboot mag. De huidige coalitiepartner, de Socialistische Partij (SPS) van uittredend premier Ivica Dacic, zou blijven steken op zo'n 13 pct van de stemmen. De Democratische Partij (DS), de voornaamste oppositiepartij, zou uitkomen op 11 pct.

Vucic zet zich ook met hart en ziel in voor de Europese integratie van Servië. De SNS verbeterde de voorbije jaren op spectaculaire manier de relaties met Kosovo, de vroegere provincie waarvan Belgrado nog steeds niet de onafhankelijkheid wil erkennen, en zag die inspanningen begin dit jaar door de Europese Unie beloond met het openen van toetredingsonderhandelingen. En dan is er nog het paradepaardje van Vucic: in Belgrado aan de Sava wil hij een volledig nieuw stadsdeel uit de grond doen verrijzen.

De inwoners van Belgrado kiezen zondag ook een gemeenteraad. Daar lijken de andere partijen meer kans te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud