Slovenië vaardigt nieuwe EU-commissaris af

Violeta Bulc in het Sloveense parlement ©BELGAIMAGE

De Sloveense vicepremier Violeta Bulc wordt de nieuwe kandidaat-EU-commissaris voor het land. Haar voorgangster, Alenka Bratusek, werd dinsdagavond weggestemd door het Europese Parlement na een tegenvallende hoorzitting.

De Sloveense premier Miro Cerar maakte vrijdag bekend dat het land een nieuwe kandidaat-EU-Commissaris afvaardigt voor de te installeren Commissie-Juncker. Dat was nodig nadat de eerste kandidate, Alenka Bratusek, de hoorzittingen in het Europese Parlement dinsdag niet overleefde. Bratusek was aangeduid voor de cruciale functie van vicevoorzitter en bevoegd voor de op te bouwen Energie-Unie. 

Bratusek oogstte erg veel kritiek omdat ze ls vorige Sloveense premier - Bratusek nam in mei ontslag - de facto zichzelf afvaardigde richting Brussel. Bratusek maakte bovendien geen verpletterende indruk voor de bevoegde Commissie van het Europese parlement. Exit Bratusek, waardoor de Sloveense regering met een nieuwe naam op de proppen komt. Ze kiest voor Violeta Bulc, de huidige vicepremier van het land. 

Voor de keuze van de naam moesten weer de nodige evenwichten gerespecteerd worden. Juncker wou heel graag opnieuw een vrouw, om het quotum van 9 vrouwen in zijn Commissie te behouden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud