opmerkelijk

Smog dwingt Parijs tot alternerend rijden

Dit beeld toont de zware pollutie boven Parijs. ©REUTERS

Een verstikkende smoglaag boven Parijs doet burgemeester Anne Hidalgo (PS) naar de grote middelen grijpen. Ze wil vanaf vrijdag een op de twee auto's uit de hoofdstad weren en het openbaar vervoer een dag lang gratis maken.

Sinds het begin van deze week is de omgeving van de Franse hoofdstad, de regio Ile-de-France, getroffen door een pollutiepiek. En wel van die aard dat de stad Parijs kan overgaan tot enkele noodmaatregelen.

Zo kan het alternerend rijden worden ingevoerd, waarbij per dag één op de twee auto's uit de hoofdstad worden geweerd. Concreet mogen de nummerplaten met een even getal op het eind op even dagen rijden, en de oneven op oneven dagen. Het zwaar verkeer moet sowieso de agglomeratie mijden. Tegelijk kan het openbaar vervoer voor de betrokken periode gratis gemaakt worden. 

Stevige pollutie boven Parijs. ©REUTERS

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo wil al die maatregelen vrijdag in voege laten gaan. Ze heeft daarvoor wel nog het fiat van de Franse overheid nodig. Als die akkoord gaat, is het voor de tweede keer in twee jaar dat Parijs alternerend gaat rijden. Op 17 maart 2014 was Parijs ook bedekt door smog. Toen was het al van 1997 geleden dat de pollutiepiek te fel de hoogte in ging. 

In Brussel had die maatregel toen ook van kracht moeten zijn, omdat er in twee meetstations fijnstofconcentraties boven de 100 microgram werden gemeten. Maar in de praktijk is alternerend rijden in ons land erg moeilijk te organiseren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud