Sociale onrust Frankrijk: meer dan 2.000 mensen opgepakt

Eeen gewonde betoger tijdens de rellen in Parijs zaterdag. ©Photo News

Bij het protest van de "gele hesjes" zaterdag in Frankrijk zijn gisteren in totaal 1.723 mensen opgepakt, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Bij de nieuwe mobilisatie van de 'gele hesjes' zijn zowat 136.000 mensen op straat gekomen, evenveel als op 1 december. Er zijn 1.700 mensen ten behoeve van het onderzoek vastgehouden ("garde à vue") en in totaal dus meer dan 2.000 mensen opgepakt.

Naar aanleiding van de mobilisatie van de 'gele hesjes' zijn in ziekenhuizen van Parijs en omgeving 126 mensen opgevangen, zo blijkt uit een telling. Bijna veertig procent van die gewonden hebben zaterdagavond al de urgentiediensten verlaten, klinkt het ook.

Vorige weekeinde verwerkten de Parijse ziekenhuizen zowat 160 gewonden ten gevolge van het protest.

Op Twitter heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo de 'scènes van chaos' in de Lichtstad betreurd.

De aangerichte schade op meerdere vlakken is 'oneindig'. Tevens dankte zij de ordediensten die in moeilijke omstandigheden de 'veiligheid van de Parijzenaars en de manifestanten hebben verzekerd.'

Ook in andere steden kwam het tot rellen. In Lyon gooiden groepen jongeren met flessen en rookverwekkers, de politie antwoordde met traangas. Er zijn 23 mensen opgepakt. 

Later deze week zou president Macron met concrete maatregelen komen om aan het ongenoegen van de betogers tegemoet te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud