Söder aanvaardt Laschet als kandidaat-bondskanselier

Armin Laschet wordt de kandidaat-opvolger van Angela Merkel. ©REUTERS

De Duitse christendemocraten schuiven Armin Laschet naar voren als hun kandidaat om later dit jaar Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zijn tegenkandidaat Markus Söder aanvaardt de uitslag.

Armin Laschet, de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wordt de CDU-kandidaat om de Duitse regering te leiden na de parlementsverkiezingen van september. De Duitse christendemocraten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag beslist.

Na meer dan zes uur vergaderen stemden 31 bestuursleden voor Laschet, die CDU-voorzitter en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen is, en negen voor zijn tegenstander, CSU-topper Markus Söder. Er waren zes onthoudingen.

Söder had eerder op de dag nog aangegeven dat hij zich zou plooien naar het besluit van het partijorgaan en deed dat ook dinsdagmidag.

'Ik heb Laschet gebeld en hem gefeleciteerd', zei Söder. 'Ik heb hem verteld dat de CSU de beslissing aanvaardt. We hebben hem onze volledige steun aangeboden. We steunen hem zonder wrok en met al onze kracht.'

De CDU geldt als de grotere partij en duidt traditioneel de kandidaat-bondskanselier aan, maar de Beierse deelstaatpremier Söder is populairder.

De CDU van huidig bondskanselier Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU - die samen de 'Union' vormen - slaagden er de voorbije dagen maar niet in om uit te maken wie als kandidaat-bondskanselier naar voren wordt geschoven voor de Bondsdagverkiezingen. De CDU geldt als de grotere partij en duidt traditioneel de kandidaat aan, maar volgens peilingen is de Beierse deelstaatpremier Söder populairder onder de achterban en de kiezers in het algemeen.

Merkel stapt in september op aan het einde van haar termijn als bondskanselier, na meer dan 15 jaar als regeringsleider. De zoektocht naar haar opvolger loopt al een tijdje moeilijk. Eerst mislukte de aanstelling van Annagret Kramp-Karrenbauer. Daarna was het niet duidelijk of Laschet, met wie De Tijd in 2018 nog een gesprek had, als CDU-voorzitter ook kandidaat-bondskanselier kon worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud