Advertentie
Advertentie

Soros: '50 procent kans dat Griekenland eurozone verlaat'

©Bloomberg

De zakenmagnaat George Soros heeft geen goed oog op de Griekse crisis. ‘Het is een situatie waarbij iedereen zal verliezen.’ Hij acht de kans reëel dat Griekenland alsnog uit de eurozone tuimelt.

Griekenland staat voor een tweesprong, en deze week nog zal duidelijk worden voor welk pad het land kiest. Dat zegt George Soros, de Hongaars-Amerikaanse investeerder, tijdens een interview met het persagentschap Bloomberg.

In het beste scenario besluit het land om voort te onderhandelen en bespreekt het punt voor punt zijn hervormingsprogramma met de financiers. Een moeilijk proces dat volgens Soros zeker vier maanden kan duren.

In het andere geval komt het tot een totale breakdown, en tuimelt Griekenland binnenkort uit de eurozone. Soros geeft beide scenario’s op dit moment evenveel kans.

De zakenman toont weinig sympathie voor de aanpak van de Griekse regering. ‘Het land doet zichzelf pijn met hoe het zich nu gedraagt’, zegt hij. ‘Door uit de euro te vallen zou dat natuurlijk nog veel erger worden en zou Griekenland nog veel zwaardere financiële klappen krijgen.’

Maar ook de andere partijen blijven niet buiten schot. ‘Het probleem Griekenland is als een etterbuil die al lang aanwezig is. Alle betrokken partijen hebben het slecht aangepakt.’ Door de schade die al is aangericht, spreekt Soros over een situatie waarbij iedereen alleen maar zal verliezen.

Gisteren was de Griekse premier Alexis Tsipras nog bij bondskanselier Merkel in Berlijn in de hoop wat diplomatieke plooien glad te strijken. De relatie tussen de twee landen staat door het uitblijven van een Grieks hervormingsprogramma sterk onder druk. Ook vandaag is de Griekse premier nog in de Duitse hoofdstad. Hij ontmoet er onder meer de Duitse oppositie.

Het is nu afwachten of de dooi die Tsipras en Merkel gisteren hebben ingezet ook zal leiden tot vlottere onderhandelingen tussen Griekenland en zijn kredietverleners. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft gezegd dat hij tegen het einde van de week een deal verwacht die op zijn al een beetje geld voor Griekenland zal vrijmaken. Die cash moet  het land voor een onmiddellijk faillissement behoeden. Daarna zou der dan wat meer tijd vrijkomen om tot een definitieve regeling te komen.

Volgens een woordvoerder van de Griekse regering, Gabriel Sakellaridis, zal Athene tegen volgende week maandag de lijst met nieuwe hervormingen voorleggen aan de landen van de Eurozone, de ECB en het IMF. Volgens Sakellaridis heeft Merkel gisteren enkel een schets van de hervormingsplannen gezien, en volgt de concrete invulling dus binnen enkele dagen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud