Spaans werklozenleger slankt af in 2013

(Foto: Reuters).

In Spanje is het werklozenleger in 2013 wat uitgedund. Dat bleek donderdagavond uit uitgelekte cijfers, die vrijdag werden bevestigd door het ministerie van Arbeid. De daling is in belangrijke mate te danken aan de creatie van deeltijdse jobs en aan een goede olijfoogst.

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, kreeg bij het begin van het nieuwe jaar een opsteker. Want voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in het land is het werklozenleger afgeslankt.

Volgens uitgelekte cijfers van het ministerie van Arbeid telde Spanje eind 2013 nog 4.701.338 werklozen. Dat zijn er 147.385 minder dan bij het begin van het jaar. Het gaat om de sterkste daling sinds 1999.

Deeltijdse jobs

Vooral het cijfer voor december springt erg in het oog. Toen nam het aantal werklozen met 107.570 af. Sinds het ministerie van Arbeid in 1997 werkloosheidsstatistieken begon bij te houden, was de daling in de laatste maand van het jaar nooit zo groot.

Dat het werklozenleger wat uitdunde in 2013, is hoofdzakelijk te danken aan de creatie van deeltijdse jobs. Bij maar liefst 92 procent van de nieuwe arbeidscontracten ging het om deeltijdse jobs. Het aantal contracten voor voltijdse jobs daalde sinds januari vorig jaar voortdurend.

Het sterke cijfer voor december is in belangrijke mate te danken aan een groot aantal tijdelijke jobs in de landbouwsector. Heel wat landbouwbedrijven namen tijdelijk extra arbeidskrachten in dienst om te helpen bij de olijfoogst. 

Werklozenleger 

De daling betekent een opmerkelijke ommekeer. In 2012 groeide het werklozenleger in 12 maanden nog met 426.364 leden aan. In 2011 nam het aantal werklozen met 322.286 toe. De grootste stijging van de afgelopen jaren vond in 2008 plaats: toen kreeg Spanje er in 12 maanden 999.416 werkzoekenden bij.

De daling komt niet helemaal als een verrassing. Tijdens zijn eindejaarspersconferentie op 27 december had premier Rajoy al gezinspeeld op minder slechte werkloosheidsstatistieken.

De conservatieve politicus maakte zich toen ook al sterk dat 2014 het jaar van de kentering wordt voor de Spaanse economie. Eind vorig jaar raakte ook al bekend dat Spanje in de periode juli-september de recessie uitgezwaaid had.

Kaart

Spanje probeert het aantal werklozen in het land met twee verschillende statistieken in kaart te brengen. Het ministerie van Arbeid publiceert maandelijks cijfers. Het Spaans instituut voor de statistiek, Ine, berekent om de drie maanden hoeveel mensen vergeefs op zoek zijn naar een job.

Die kwartaalcijfers ogen al jaren veel minder rooskleurig dan de maandcijfers. Eind september zaten 5,9 miljoen mensen werkloos thuis. Dat is 26 procent van de beroepsbevolking.

De kwartaalstatistieken voor het vierde kwartaal en heel 2013 worden pas op 23 januari bekendgemaakt. Spanje gaat ervan uit dat de kwartaalstatistieken het best de situatie op de arbeidsmarkt weerspiegelen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud