Spaanse koningsdochter beschuldigd van fraude

De Spaanse koningsdochter Cristina (Foto: AFP). ©AFP

Het Spaanse koningshuis kreeg dinsdagmorgen weer een ferme klap te incasseren. Koningsdochter Cristina is immers in staat van beschuldiging gesteld wegens witwassen en fiscale fraude. Of het tot een verhoor en een effectieve vervolging komt, is evenwel verre van zeker.

Na negen maanden wikken en wegen besliste de Spaanse rechter José Castro dinsdagmorgen om Cristina van Bourbon, de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofía, in staat van beschuldiging te stellen in de zogenaamde zaak-Noós.

De bal ging eind 2011 aan het rollen toen justitie de jacht opende op Cristina's echtgenoot Iñaki Urdangarin. Centraal in de zaak staat het Instituut Nóos, op papier een non-profitorganisatie waarvan Urdangarin tussen 2004 en 2006 voorzitter was.

Belastingparadijzen

Samen met zijn zakenpartner Diego Torres zou de ex-tophandballer een systeem opgezet hebben om openbare en privéfondsen die betaald werden aan Nóos en bestemd waren voor sportsponsoring door te sluizen naar rekeningen in belastingparadijzen.

De naam van de koningsdochter viel eerder al in het onderzoek. Ze was immers directielid bij Nóos. Maar haar echtgenoot hield steeds vol dat Cristina nooit betrokken was bij de beslissingen.

Mails

De speurders richtten toch het vizier op haar omdat ze vorig jaar tientallen mails toegespeeld kreeg van Diego Torres waaruit zou blijken dat Urdangarin geregeld het advies van zijn echtgenote vroeg over deals bij Noós.

Volgens Castro bevatten die mails voldoende bezwarend materiaal om Cristina nu in staat van beschuldiging te stellen wegens witwassen van kapitalen en fiscale fraude.

Verhoor

In een 227 pagina's tellend document roept de rechter de prinses ook op zich op 8 maart in Palma de Mallorca aan te dienen voor een verhoor. Hij gaat daarmee in tegen het standpunt van het parket. Dat was gekant tegen een verhoor en een inbeschuldigingstelling.

In de lente van 2013 had Castro Cristina al een eerste keer in verdenking gebracht. Hij wilde haar toen aan de tand voelen omdat ze directielid bij Noós was. Maar zover kwam het niet omdat het parket zich verzette tegen die demarche. 

Beroep

Het valt niet uit te sluiten dat het parket nu weer beroep aantekent. Bovendien is ook de Spaanse staat, die een benadeelde partij is in de zaak omdat het om fiscale fraude gaat, tegen een inverdenkingstelling van de prinses.

Het verzet van het parket en de staat kan Cristina helpen aan een daadwerkelijke vervolging te ontsnappen. De zogenaamde 'doctrine Botín' uit 2007 bepaalt immers dat een verdachte niet in het beklaagdenbankje moet plaatsnemen wanneer de benadeelde partijen in de zaak niet de vervolging van een verdachte vragen.

Het koningshuis liet dinsdag in een reactie weten 'de beslissingen van het gerecht te respecteren'.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud