Spaanse mijnwerkers betogen

Foto Reuters

Duizenden mijnwerkers betoogden woensdag in Madrid uit protest tegen de scherpe vermindering van de subsidies aan de Spaanse mijnbouwsector. Een deel van hen legde de weg van het noorden naar de Spaanse hoofdstad te voet af. Een ‘zwarte mars’.

De mijnwerkers vrezen voor hun job, nu de Spaanse regering heeft besloten de steun aan de mijnen terug te brengen van 301 miljoen euro in 2011 tot 111 miljoen dit jaar.

De Spaanse steenkoolmijnen bevinden zich hoofdzakelijk in het noorden van het land, in de regio’s Asturias, Castilla y León en Aragón. De voorbije 20 jaar maakten ze de ene herstructurering na de andere mee een heel wat mijnen gingen dicht. Momenteel wordt in een 40-tal mijnen nog steenkool gewonnen. Alles samen werken daar 8.000 mensen.

Zonder voldoende staatssteun zijn de mijnen ten dode opgeschreven, vrezen de betogende Spaanse mijnwerkers, die in Madrid het gezelschap kregen van familieleden, vakbondsmilitanten en andere verenigingen. Volgens hen zijn er, rechtstreeks en onrechtstreeks, tot 30.000 banen bedreigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud