Spaanse premier verliest geduld met Catalanen

De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak forse taal aan het adres van de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen. ©REUTERS

Pedro Sánchez verwijt de onafhankelijkheidspartijen dat ze leugens verspreiden en manipuleren. Een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid sluit hij categorisch uit.

De wittebroodsweken tussen Pedro Sánchez en de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen lijken definitief voorbij. De Spaanse premier sloeg woensdag plots een veel strengere toon aan tegenover de nationalisten.

'Als jullie de wet met voeten treden, volgt een stevig, sereen en proportioneel antwoord van de Spaanse staat', waarschuwde Sánchez de Catalaanse premier Quim Torra en zijn regering tijdens een zitting van het Spaanse parlement. 'Ik ga niet tolereren dat de grondwet in Catalonië geschonden wordt.'

Mossos en Torra

Sánchez' uithaal suggereert dat hij zijn geduld met de Catalanen verliest. Helemaal verrassend is dat niet. De afgelopen dagen stapelden incidenten en gevoelige uitspraken zich op. De Catalaanse politie, de Mossos d'Esquadra, en Quim Torra eisten een hoofdrol op.

Ik ga niet tolereren dat de grondwet in Catalonië geschonden wordt.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

De Mossos kregen de voorbije dagen de wind van voren in Madrid omdat ze het afgelopen weekend niet tussenbeide kwamen toen de Comitès de Defensa de la República (Comités voor de Verdediging van de Republiek, CDR), de meest activistische voorstanders van onafhankelijkheid, een belangrijke autoweg in Catalonië meer dan 15 uur blokkeerden. 

Verschillende leden van de Spaanse regering bestempelden de passiviteit van de Catalaanse politie als onaanvaardbaar. Ze dreigt er dan ook mee de Spaanse politie en de Guardia Civil weer naar de regio te sturen als zo'n scenario zich nog eens herhaalt.

Sloveense piste

Ook de Catalaans premier Torra werkt Madrid flink op de zenuwen. De opvolger van Carles Puigdemont had de Catalanen vorig weekend aangespoord in hun strijd om onafhankelijkheid 'het voorbeeld van Slovenië te volgen'. 

Aansturen op de Sloveense piste wijst op een gebrekkige kennis van de geschiedenis. Dat doet alleen iemand die enkel nog zijn toevlucht kan nemen tot leugens en manipulatie om zijn beleid te ondersteunen.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

Dat scheurde zich in 1991 eenzijdig af van Joegoslavië. De demarche lokte een bloedig conflict in de regio uit.

'Aansturen op de Sloveense piste wijst op een gebrekkige kennis van de geschiedenis. Dat doet alleen iemand die alleen nog zijn toevlucht kan nemen tot leugens en manipulatie om zijn beleid te ondersteunen', zei Sánchez woensdag in het Spaanse parlement.

Brexit

Hij trok parallellen tussen de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en het gevecht voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. 'Beide bewegingen beroepen zich op verzonnen grieven die mensen verplichten te kiezen tussen twee identiteiten - de Britse en de Europese of de Spaanse en de Catalaanse - en op processen waarin een derde partij steeds de schuld krijgt. Zo moeten ze zelf geen verantwoordelijkheid opnemen.'

We geven nooit toestemming voor een referendum over onafhankelijkheid.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

De forse taal aan het adres van de Catalanen staat in schril contrast met de verzoenende toon die Sánchez na zijn aantreden in juni aansloeg. Via dialoog en politieke onderhandelingen wilde hij een uitweg vinden uit de Catalaanse crisis.

Tot een doorbraak leidde die strategie echter niet. De Catalanen dringen aan op een referendum over de afscheuring van Spanje. Sánchez wil die toegeving echter niet doen. Dat maakte hij woensdag nog eens duidelijk.

'We geven nooit toestemming voor een onafhankelijkheidsreferendum', klonk het. De Spaanse premier gaf aan dat de Catalanen enkel kunnen hopen op een aanpassing van het autonomiestatuut. Dat regelt vandaag de mate van zelfbestuur in de regio.

Debacle in Andalusië

De koerswijziging van Sánchez is waarschijnlijk niet alleen ingegeven door de incidenten met de Mossos en de uitspraken van Torra. Meer dan waarschijnlijk speelt ook het electorale debacle in Andalusië, traditioneel een links bastion, mee.

Bij de regionale stembusslag begin deze maand incasseerde Sánchez' socialistische partij flinke klappen terwijl de partijen die ijveren voor de Spaanse eenheid flinke zetelwinst boeken.

Verkiezingsraces in Andalusië zijn vaak graadmeters voor nationale stembusslagen. En vervroegde Spaanse parlementsverkiezingen behoren zeker tot de mogelijkheden. Sánchez regeert met een minderheidsregering en is al maanden vergeefs op zoek naar steun voor zijn begroting van 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud