Spaanse werkloosheid daalt in juni

Het aantal mensen dat in juni in Spanje terugviel op een werkloosheidsuitkering, daalde fors (Foto: EPA).

In Spanje nam het aantal werklozen in juni af. Het aantal mensen zonder job verminderde met bijna 100.000 tot 4,61 miljoen. Dat maakte het Spaanse ministerie van Arbeid bekend.

De Spaanse regering kreeg dinsdagochtend eens wat positiever nieuws te verwerken. Uit cijfers van het Spaanse ministerie van Arbeid blijkt immers dat het aantal werklozen in het land in juni met 98.853 daalde tot 4.615.269.

In juni valt het aantal werklozen in Spanje traditioneel terug omdat heel wat mensen dan met een tijdelijk contract aan de slag kunnen in de toeristische sector. Maar nooit eerder wist het ministerie van Arbeid in die maand zo'n forse daling op te tekenen. In juni 2011 daalde de werkloosheid met 67.858 mensen. Juni is de derde maand op een rij dat de werkloosheid maand op maand een knik laat zien.

Vooral in de diensten- en de bouwsector en in de industrie was een daling op te tekenen. In de landbouwsector nam het aantal werklozen toe.

37.338 van de jobs die in juni werden gecreƫerd, gingen naar jongeren tot 25 jaar. Daarmee daalt de jongerenwerkloosheid wat sterker dan die bij oudere werklozen.

Euforie

Een reden tot euforie zijn de cijfers zeker niet. Jaar op jaar is immers nog altijd sprake van een stevige stijging van het werkloosheidscijfer. 'In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder steeg het aantal werklozen met 493.468, of 11,97 procent', liet het Spaanse ministerie van Arbeid weten.

Soorten

Spanje werkt met twee soorten werkloosheidscijfers. Het ministerie van Arbeid publiceert maandelijks data. Het Spaanse instituut voor de statistiek (INE) doet dat driemaandelijks.

Volgens de parameters van het INE zat eind maart 24,4 procent van de Spaanse beroepsbevolking zonder job. Dat komt overeen met 5,64 miljoen mensen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud