Spanje belooft nieuwe hervormingen

Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economie, met Jean-Claude Juncker, de chef van de Eurogroep.

Tegen eind deze maand ontvouwt Spanje nieuwe economische hervormingen, inclusief een gedetailleerde kalender. Dat zei de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, in Cyprus. Hij stond er onder druk van Europese collega's om noodsteun te vragen.

'We zullen een nieuwe reeks hervormingen aannemen om de groei aan te zwengelen', vertelde De Guindos. 'Ze zullen in lijn liggen met de aanbevelingen van de Europese Commissie.' Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, onderstreepte dat de hervormingen begeleid zullen worden door een 'precieze tijdstabel'.

Spanje staat onder druk van Europa om noodsteun aan te vragen. De Guindos liet voorlopig niet in zijn kaarten kijken. De minister van Economie benadrukte dat zijn hervormingsplannen niets te maken hebben met eventuele voorwaarden die aan noodhulp verbonden zijn.

Na het 'reddingspakket light' voor de banken kreeg Madrid voorwaarden opgelegd om orde op zaken te stellen in de financiële sector. Voorlopig weigert de Spaanse regering van Mariano Rajoy een 'volwaardige' reddingsboei, omdat ze schrik heeft voor een nieuwe ronde strenge besparingen. De conservatieve Rajoy vreest voor de reactie op het thuisfront.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigde om 'ongelimiteerd' probleempapier op te kopen van zwakke eurolanden, haalde wat druk van de Spaanse ketel om overstag te gaan. Sindsdien viel de Spaanse rente fors terug van boven 7,5 procent tot 5,7 procent.

Toch beklemtoonde ECB-voorzitter Mario Draghi dat Frankfurt zijn vuurkracht pas 'voorwaardelijk' inzet. De centrale bank schiet pas in actie als landen aankloppen bij het noodfonds ESM, en zich dus aan strikte voorwaarden onderwerpen. 

Op 28 september stelt Spanje zijn begroting voor 2013 voor. Dezelfde dag komt ook de audit van de banksector uit, die duidelijk moet maken wat de kapitaalnood van de Spaanse banken is. Sommige waarnemers verwachten dat Madrid inbindt tegen 8 oktober, wanneer de eurogroep een volgende keer bijeen komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud