Spanje boekt sterkste groei in zes jaar

De Spaanse economie herstelt, maar er zijn nog scherpe randjes aan.

De Spaanse economie zette in het eerste kwartaal de beste prestatie in exact zes jaar neer. Toch zijn de Spanjaarden nog niet uit de zorgen, want mede door de lage inflatie blijft de schuldgraad hardnekkig hoog.

De Spaanse cijferaars van INE zien in het eerste kwartaal van dit jaar de economie groeien met 0,4 procent. Dat is de beste prestatie in exact zes jaar. In het eerste kwartaal van 2008, vlak voor de opflakkering van de eurobrand, zagen de Spanjaarden hun bruto binnenlands product nog toenemen met 0,5 procent. Daarna stortte de eurocrisis Spanje in een diepe recessie - weliswaar met een lichte 'pauze' in 2010. 

Met de groei van 0,4 procent doet de economie het dubbel zo goed als de laatste drie maanden van 2013. De groeibeweging ligt ook volledig in lijn met de verwachtingen die de Spaanse centrale bank vorige week lanceerde. Jaar-op-jaar bedraagt de groei van de economische activiteit in het vorige kwartaal 0,6 procent. 

De stevige economische prestatie van Spanje is ook de belegger niet ontgaan. In januari haalde Spanje tegen een rente van 3,84 procent 10 miljard euro op. Voor die obligatie-uitgifte liepen maar liefst 40 miljard euro aan orders binnen. Woensdagochtend lag de Spaanse 10-jaarrente op 3,07 procent, het laagste peil sinds eind 2005.

Ultralage inflatie

Maar vooraleer de cavaflessen en paëllakommen uit de kast gaan, waarschuwen analisten voor nog enkele pittige gebreken in het Spaanse economische bestel. Zo zakte de Spaanse inflatie in maart nog naar -0,2 procent tegenover 0,1 procent in februari.

ING-analist Martin Van Vliet verwacht weliswaar niet dat deflatie gaat overheersen de komende maanden, maar verwacht zich wel aan een periode van 'ultra-lage inflatie'. Zo'n lage tot onbestaande inflatie is nefast voor een land als Spanje dat zo de hoge reële schuldenlasten van bedrijven en overheden niet via een scheut inflatie kan 'uithollen'. 

Tewerkstelling

En ook de Spanjaarden zelf zijn allerminst uit de zorgen. Gisteren maakten de cijferaars van Ine nog bekend dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 184.600 jobs verloren gingen, vergeleken met het vorige kwartaal. 

Dat maakt dat vandaag slechts 16,95 miljoen Spanjaarden tewerkgesteld zijn, het laagste peil sinds 2002. Bovendien draait de Spaanse overheid nog altijd een deficit en zal de schuldgraad in 2016 nog altijd de grens van 100 procent doorbreken. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud