opmerkelijk

Spanje eist 22 maanden cel tegen Messi

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi riskeert een celstraf in Spanje. ©Photo News

Het Spaanse ministerie van Financiën neemt de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi in het vizier. Madrid eist 22,5 maanden cel omdat de aanvaller van FC Barcelona zich volgens de fiscus schuldig maakte aan fraude.

Moet Lionel Messi het grasveld van Camp Nou binnenkort inruilen voor een Spaanse cel? Als het van het Spaanse ministerie van Financiën afhangt wel. Dat meldt de Spaanse krant El País donderdagnamiddag.

De advocaat van de Spaanse staat vroeg een rechter een celstraf van 22,5 maanden uit te spreken tegen 'La Pulga' (de vlo) omdat hij zich meermaals schuldig gemaakt zou hebben aan fiscale fraude. 'Tussen 2007 en 2009 pleegde hij drie inbreuken', luidt het.

Portretrechten

De zaak draait rond de inkomsten uit portretrechten. Volgens de fiscus ontdook Messi in de bewuste periode voor 4,16 miljoen euro aan belastingen door zijn inkomsten uit portretrechten naar fictieve vennootschappen in belastingparadijzen als Uruguay en Belize door te sluizen.

Ik teken wat mijn papa me zegt te tekenen. Ik bekijk die contracten niet en ik stel er geen vragen over
Lionel Messi
Stervoetballer

Messi heeft steeds volgehouden niet op de hoogte geweest te zijn van de constructie. 'Ik teken wat mijn papa me zegt te tekenen. Ik bekijk die contracten niet en ik stel er geen vragen over. Als mijn papa me zegt een document te tekenen, doe ik dat met mijn ogen dicht', verklaarde hij tijdens een verhoor.

Vader Jorge Horacio Messi zette die verklaring kracht bij. 'Lionel had nooit toegang tot contracten of informatie. Ik bekommerde mij daarover en ik zei hij wat hij moest tekenen.' Daarom besliste het Spaanse openbaar ministerie begin deze week nog de stervoetballer geen strafbare feiten aan te wrijven. Tegen vader Messi eiste het OM wel anderhalf jaar cel en een boete van 2 miljoen euro.

Belastingparadijzen

Maar het Spaanse ministerie van Financiën volgt die redenering van het OM niet. 'Messi was misschien niet op de hoogte van de praktijken maar het blijft wel zo dat een groot deel van zijn inkomsten uit portretrechten naar bedrijven in belastingparadijzen versluisd werden', betoogde de advocaat van de Spaanse staat.

Hij eist niet alleen dat de Argentijnse aanvaller 22,5 maanden in de cel vliegt. Ook vader Jorge Horacio Messi verdient volgens hem een gevangenisstraf.

Een rechter in de provincie Barcelona besliste donderdag daarom dat Messi toch moet plaatsnemen in het beklaagdenbankje. De strafrechter van Vilanova i la Geltrú, een gemeente in de provincie Barcelona, zal zich over de zaak buigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud