Spanje heractiveert internationaal aanhoudingsbevel tegen Puigdemont

De Catalaanse politicus en banneling Carles Puigdemont. ©Photo News

De herlancering van het verzoek om overlevering van de Catalaanse ex-premier komt er enkele uren nadat het hooggerechtshof negen andere Catalaanse leiders celstraffen opgelegd heeft.

De kans bestaat dat justitie in ons land zich weldra weer over de Catalaanse kwestie moet buigen. Want enkele uren na het vonnis in het proces tegen de twaalf Catalaanse leiders schreef de Spaanse justitie een nieuw Europees en internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont.

Die reisde eind oktober 2017, kort nadat het Catalaanse parlement acht seconden de onafhankelijkheid uitgeroepen had, in het grootste geheim naar ons land. Zo ontkwam hij tot nu toe aan vervolging in Spanje. Ook Toni Comín, Lluís Puig en Meritxell Serret - enkele van zijn ex-ministers die evenzeer in het vizier lopen van de Spaanse justitie - verblijven in ons land.

Rebellie

Spanje probeerde de voorbije jaren al twee keer de overlevering van die Catalaanse politici te bekomen om hen te kunnen berechten wegens rebellie, opruiing, misbruik van overheidsgeld en ongehoorzaamheid. In november 2017 volgde een eerste poging maar dat initiatief strandde een maand later.

In maar erg weinig Europese strafwetgeving bestaat een equivalent voor wat in Spanje onder opruiing verstaan wordt.
Spaanse juridische experts

In maart 2018 schreef justitie in Madrid een nieuw Europees en internationaal aanhoudingsbevel uit nadat Duitse agenten Puigdemont opgepakt hadden toen die met de auto op de terugweg was naar België na een lezing in Denemarken. In juli 2018 trok justitie in Madrid de Europese en internationale aanhoudingsbevelen evenwel weer in.

De demarche kwam er nadat een Duitse rechter geoordeeld had dat een overlevering alleen mogelijk was voor vervolging wegens misbruik van overheidsgeld en niet vanwege rebellie of opruiing. 

België

Justitie in ons land heeft zich nog nooit over de grond van de zaak uitgesproken. In mei 2018 oordeelde de Brusselse raadkamer dat ons land de Catalaanse politici die hier verblijven niet zou overleveren. 'De Europese aanhoudingsbevelen zijn niet uitvoerbaar omdat ze niet gesteund zijn op een Spaans aanhoudingsbevel', klonk het destijds.

3
aanhoudingsbevelen
Het is de derde keer dat Spanje een internationaal en Europees aanhoudingsbevel tegen Carles Puigdemont uitvaardigt.

Ditmaal vraagt Madrid om de overlevering om Puigdemont te kunnen berechten 'omdat hij zich twee jaar geleden schuldig maakte aan opruiing en misbruik van overheidsgeld'. Spaanse juridische experts vermoeden dat het niet eenvoudig wordt om de Belgische justitie ervan te overtuigen de Catalaanse ex-premier op een vliegtuig naar Spanje te zetten op basis van de beschuldiging van opruiing. 

'In maar erg weinig Europese strafwetgeving bestaat een equivalent voor wat in Spanje onder opruiing verstaan wordt', stippen zij aan. Voor misbruik van overheidsgeld stelt die kwestie zich niet.

Misbruik overheidsgeld

De vraag dringt zich op of Spanje het aanhoudingsbevel niet opnieuw zal intrekken als Madrid Puigdemont alleen wegens misbruik van overheidsgeld kan vervolgen. Want dat zou betekenen dat hij een veel minder zware straf riskeert dan zijn ex-ministers die maandag veroordeeld zijn.

Of de Europese en internationale aanhoudingsbevelen tegen Puigdemonts ex-ministers in het buitenland ook weer geactiveerd worden, beslist de Spaanse justitie de volgende dagen pas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud