Spanje houdt andermaal verkiezingen

Premier Pedro Sánchez op bezoek bij Spaans koning Felipe. ©REUTERS

Socialistisch premier Pedro Sánchez ziet geen andere uitweg uit de politieke impasse dan de Spanjaarden voor de vierde keer in evenveel jaar naar de stembus te sturen.

Op 10 november vinden nog maar eens Spaanse parlementsverkiezingen plaats, de tweede keer dit jaar en de vierde maal sinds 2015. Dat heeft socialistisch premier Pedro Sánchez dinsdagavond aangekondigd.

Zijn partij PSOE werd bij de verkiezingen op 28 april de grootste, maar haalde geen volstrekte meerderheid. Hoewel koning Felipe maandag en dinsdag nog een overlegronde van de laatste kans hield, blijkt de vorming van een stabiele regering na vijf maanden nog altijd buiten bereik is.

'Het is onmogelijk het mandaat te vervolledigen dat het Spaanse volk ons heeft gegeven', zei Sánchez dinsdagavond, waarna hij uithaalde naar de oppositiepartijen. 'Zij hebben het ons onmogelijk gemaakt.'

Gesprekken met de linkspopulistische Unidas Podemos leverden de voorbije maanden weinig op. Steun van de conservatieve PP en de centrumrechtse partij Ciudadanos zat er evenmin in.

Maandag leek Ciudadanos een uitweg te bieden. Het beloofde zich te onthouden bij de installatie van Sánchez' minderheidsregering, op voorwaarde dat de socialist drie voorwaarden inlost: hij mag de belastingen niet verhogen, moet hard optreden tegen het Catalaanse separatisme en ook elk pact met de Baskische nationalisten uitsluiten.

Sánchez riposteerde dat de PSOE die drie punten al maanden propageert, en Ciudadanos dus geen reden heeft om zijn kabinet tegen te houden. Wat Ciudadanos-leider Albert Rivera dinsdag dan weer wegwuifde als 'een collectie leugens'.

Zo trachten de Spaanse partijen de schuld voor de aanhoudende politieke impasse in de vierde economie van de eurozone elkaar in de schoenen te schuiven. Of de zoveelste verkiezingen uitsluitsel bieden, is hoogst onzeker. Sánchez' PSOE zou opnieuw de grootste partij worden, en nog zetels winnen, maar een volstrekte meerderheid zou er weer niet inzitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud