Advertentie

Spanje in beroep tegen vonnis Prestige

Vervuiling door de Prestige in 2002 - Foto AFP ©AFP

De Spaanse regering heeft beroep aangetekend tegen het vonnis in het proces over de schipbreuk van de olietanker Prestige. Dat kondigde minister van Justitie Alberto Ruiz Gallardón maandag in Madrid aan.

Het Openbaar Ministerie bereidt zich voor om de zaak voor het hoogste Spaanse gerechtshof te brengen. Het verzet richt zich tegen de rechtbank van eerste aanleg in La Coruña, die in haar vonnis van vorige woensdag niet beslist heeft wie voor de kosten moet instaan.

De olietanker brak elf jaar geleden met 77.000 ton ruwe olie aan boord in tweeën en zonk voor de noodwestkust van Spanje. De schipbreuk veroorzaakte de grootste milieuramp in de Spaanse geschiedenis.

De rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat strafrechtelijk niemand voor de ramp verantwoordelijk was. Ze sprak drie aangeklaagden - de kapitein, een scheepsmachinist en de toenmalige baas van de havendiensten - vrij van de beschuldiging een zwaar milieumisdrijf te hebben begaan.

De minister benadrukte dat het beroep niet is gericht tegen de vrijspraken. De regering wil veeleer bereiken dat wordt beslist wie civielrechtelijk voor de ramp aansprakelijk was. De staat wil geld recupereren, dat ze destijds heeft uitgegeven in de bestrijding van de oliesmurrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud