Spanje in de ban van 'Burgos-protest'

In Madrid liepen protesten woensdagavond uit de hand (Foto: Reuters). ©REUTERS

In verschillende Spaanse steden vonden afgelopen nacht protesten plaats. Aanleiding is een miljoenenverslindend prestigeproject in de stad Burgos. Die 'Calle Vitoria' is nu het symbool geworden van een nationale protestgolf.

Er broeit wat in Spanje. Woensdagavond kwamen in verschillende grote steden duizenden mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. De rechtstreekse aanleiding voor de sociale onrust is de heraanleg van een boulevard in Burgos, de Calle Vitoria. Die Calle Vitoria lijkt zo uit te groeien tot het 'Gezipark' van Spanje, een vonk die een nationale protestbeweging aanwakkert. 

Het lokale bestuur van de noordelijke stad - gevormd door leden van de conservatieve regeringspartij PP - besliste 8 miljoen euro te pompen in het project.

Boulevard

Tot woede van de inwoners van de stad. Die pikken het niet dat het lokale bestuur zoveel miljoenen uittrekt voor de creatie van een boulevard met drie rijstroken en een ondergrondse, betalende parking terwijl de stad een schuld van 500 miljoen euro torst en steeds meer bespaart op de openbare dienstverlening.

Sinds vorige week vrijdag trokken de inwoners van Burgos al elke dag de straat op om de stopzetting van het project te eisen. Verschillende nachten draaide het protest uit op gewelddadige confrontaties tussen de demonstranten en de ordediensten.

In een poging de gemoederen te bedaren besliste de burgemeester van Burgos, Javier Lacalle, dinsdag de werken voor de heraanleg van de boulevard '15 tot 20 dagen' op te schorten. In tussentijd hoopt hij via een dialoog de inwoners van zijn stad van het nut van het project te overtuigen.

Maar Lacalle slaagt voorlopig niet in zijn opzet. Integendeel zelfs. Woensdagavond vonden in verschillende Spaanse steden betogingen plaats om de inwoners van Burgos een hart onder de riem te steken.

Solidair

In Valladolid trokken bijvoorbeeld duizend mensen de straat op om zich solidair te tonen. Ook in de hoofdstad Madrid vond een steunbetoging plaats. De demonstranten trokken van de Puerta del Sol naar het hoofdkwartier van de PP.

De protestmars liep evenwel uit de hand toen betogers rookbommen begonnen te gooien, stoelen van straatterrassen naar de ordediensten slingerden en afvalcontainers in brand begonnen te steken.

De politie pakte veertien mensen op. Zeker elf mensen, onder wie vijf agenten, raakten gewond bij de rellen.

Straat

Demonstranten over heel Spanje zijn van plan om ook donderdag- en vrijdagavond weer de straat op te trekken om de inwoners van Burgos te steunen.

Tegelijk willen ze ook hun ongenoegen uiten over de hoge werkloosheid in het land. Ruim een kwart van de beroepsbevolking zit zonder job. Daarnaast hebben ze hun buik vol van de talrijke corruptieschandalen in het land. In heel wat van die affaires is de PP betrokken.

Overheidsfinanciën

Ten slotte morren de Spanjaarden ook steeds luider over de verslechterende openbare dienstverlening. In een poging de overheidsfinanciën aan te zuiveren schroefden de Spaanse autoriteiten - op nationaal en regionaal niveau - de afgelopen jaren hun uitgaven fors terug.

Daardoor krijgen bijvoorbeeld de onderwijs- en de gezondheidssector een pak minder geld dan vroeger. Die besparingen leiden steeds vaker tot schrijnende taferelen in ziekenhuizen en scholen.

Waar wordt er geprotesteerd?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud