'Spanje kan met Europese steun schuldpapier kopen'

De Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, overlegt vrijdag met zijn collega's van de eurozone over de redding van de Spaanse banken (Foto: Reuters).

De Spaanse regering kan de Europese lening van 100 miljard euro ook gebruiken om schuldpapier op te kopen op de primaire en secundaire markt. Dat blijkt uit een document dat Duitse parlementsleden kregen over het Spaanse reddingspakket.

De Duitse bondsdag stemt vandaag over de toekenning van Europese steun aan de Spaanse banksector. In de aanloop naar de stemming kregen de parlementsleden een reeks documenten over het dossier.

De Spaanse krant El País wist de hand te leggen op het 'contract tussen Spanje, het Spaanse noodbankenfonds FROB, de Spaanse centrale bank en het tijdelijke Europese reddingsfonds EFSF' dat de Duitse parlementsleden kregen.

Sanering

Uit het 144 pagina's tellende document (zie pdf in bijlage) blijkt dat de Europese lening van 100 miljard euro niet enkel voor de sanering van de Spaanse banksector gebruikt kan worden.

'Het geld dat Spanje niet aanwendt voor de herkapitalisatie van de financiële instellingen, kan het land voor andere doeleinden gebruiken', luidt het.

Schuldpapier

Het contract laat de optie open om met het geld Spaans schuldpapier op te kopen op de primaire en de secundaire markt. Daarnaast zou Madrid het geld kunnen gebruiken als garantie bij de uitgifte van staatspapier of voor een overbruggingskrediet.

Als Spanje ervoor kiest het resterende bedrag van de bankenredding voor andere doeleinden aan te wenden, is eerst wel het fiat van de 17 ministers van Financiën van de eurozone - de zogenaamde Eurogroep - nodig. Zodra dat fiat er is, moet Spanje opnieuw met de Europese Commissie onderhandelen over de voorwaarden van het akkoord.

Europese kringen

Het bericht van El País werd donderdag druk besproken in Europese kringen. Daar werd gesteld dat het om 'een verkeerde interpretatie' van het document ging. Europese bronnen legden er de nadruk op dat Spanje de lening van 100 miljard euro niet mag gebruiken voor andere dingen dan de redding van de bankensector. 'Voor alle andere dingen is een nieuw kaderakkoord nodig', luidt het.

De redding van de Spaanse banksector komt vrijdag aan bod tijdens een teleconferentie van de Eurogroep. Normaal krijgt Madrid voor het einde van juli een eerste schijf van 30 miljard euro. In november zou een tweede schijf van 45 miljard euro volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud