Spanje koopt tijd in ruil voor ECB-zitje

De Luxemburger Yves Mersch krijgt een zitje in het zeskoppige ECB-bestuur (foto bloomberg)

De Luxemburger Yves Mersch krijgt het felbegeerde zitje in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Spanje offert het zijne op, maar krijgt in ruil een jaar langer de tijd om zijn begrotingstekort terug te dringen. Die deal dokterden de ministers van Financiën van de eurozone maandagavond uit.

Vooral de sterke landen met een AAA-topkredietscore wilden Mersch, de gouverneur van de Luxemburgse centrale bank, in het Frankfurtse pluche.

Met de notoire inflatiehavik denken Duitsland en Nederland het evenwicht in het zeskoppige ECB-bestuur te ‘herstellen’. Het kransje AAA-landen gebruikte het Spaanse reddingsplan als breekijzer. Luxemburg stond op de rem voor dat reddingsplan om Mersch’ benoeming door te drukken.

Als pasmunt voor het zitje van de Spanjaard José Manuel González-Páramo knijpen de eurolanden een oogje dicht voor het Spaanse begrotingstekort. Madrid krijgt een jaar langer de tijd om het tekort tot onder 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terug te dringen.

De termijn van José Manuel González-Páramo was eigenlijk al verlopen. Maar Madrid hield de voorbije weken koppig vast aan een vast postje bij de ECB, zoals de andere ‘grote’ eurolanden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud