Advertentie

Spanje laat opening voor Schots EU-lidmaatschap

Alfonso Dastis zegt dat Spanje zich 'niet meteen' zou verzetten tegen een Schots EU-lidmaatschap. ©EPA

Spanje is niet langer van plan om meteen een veto uit te spreken tegen een eventueel Europees lidmaatschap van een onafhankelijk Schotland. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse zaken verklaard.

De uitspraak van minister Alfonso Dastis, in de Spaanse krant El Pais, betekent een kentering in de Spaanse houding tegenover een mogelijke toetreding van Schotland tot de Europese Unie.

Tot nu toe liet Madrid altijd uitschijnen dat het zich tegen een Schotse toetreding zou verzetten. De Spaanse regering is er als de dood voor dat Catalonië, de Spaanse regio waar ook een groot deel van de bevolking droomt van onafhankelijkheid, het Schotse voorbeeld zou volgen.

Dastis beklemtoont wel dat Madrid geen voorstander is van Schotse onafhankelijkheid. En hij zegt dat de Schotten een formele aanvraag voor EU-lidmaatschap zouden moeten indienen, waarna er jaren kunnen overgaan voor ze effectief tot de Europese Unie zouden worden toegelaten.

Toch is de uitspraak een opsteker voor de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon. Zij stuurt aan op een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid, nadat gebleken is dat een meerderheid van de Schotten tegen de brexit heeft gestemd. Volgens Sturgeon moet Schotland als onafhankelijk land de mogelijkheid hebben om bij de EU te blijven.

Voorlopig lijkt de kans op een nieuw referendum evenwel klein. Sturgeon moet daarvoor immers de toestemming krijgen van de Britse regering. Een officieel verzoek werd vrijdag overgemaakt, maar de Britse premier Theresa May heeft al gezegd dat ze een nieuw referendum niet ziet zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud