Spanje op goede begrotingsweg

De Spaanse minister van Begroting Cristobal Montoro - Foto Reuters

Spanje is naar eigen zeggen op de goede weg om zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te halen. Eind juni bedroeg het begrotingstekort van de Spaanse staat ongeveer 4 procent van het bbp, verklaarde minister van Begroting Cristobal Montoro.

De Spaanse regering wil voor het volledige jaar het tekort tot 4 procent van het bbp beperken. Eind juni zat ze op dat niveau, ten opzichte van 3,41 procent eind mei. 'Dat garandeert dat het begrotingsdoel voor 2012 bereikt zal worden, al moeten we natuurlijk op onze hoede blijven', aldus Montoro.

Het globale begrotingstekort van Spanje zou dit jaar moeten uitkomen op 5,3 procent van het bbp. Daarbij gaat het niet alleen om de cijfers van de centrale regering, maar ook die van de zeventien regionale regeringen, de gemeenten en  het socialezekerheidsstelsel. In 2011 kwam dat totaal uit op 8,9 procent, het op twee na hoogste cijfer van de eurolanden.

Vorige week kreeg Spanje nog een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In haar jaarlijkse evaluatie spoorde de internationale instelling Spanje aan om de begrotingsconsolidatie aan te houden en op zoek te gaan naar extra inkomsten. 'Het land moet niet alleen de begrotingsdoelstellingen halen maar ze ook kloppen en positief verrassen', aldus het IMF.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud