Spanje stuurt militair schip naar migrantenboot Open Arms

Dinsdag sprongen zo'n tien migranten het water in. Ze probeerden naar de wal te zwemmen. ©REUTERS

Madrid wil de migranten verzorgen en naar de haven van Palma de Mallorca brengen.

Spanje stuurt een militair vaartuig naar het Spaanse reddingsschip Open Arms om de migranten op te pikken die er al bijna twintig dagen op vastzitten. Dat zei de Spaanse regering dinsdag.

Het schip vertrekt deze middag om 17 uur en vaart in drie dagen naar Lampedusa.
Spaanse regering

'Het schip vertrekt deze middag om 17 uur en vaart in drie dagen naar Lampedusa. Het zal de migranten verzorgen en de reddingsboot naar de haven van Palma de Mallorca brengen', klonk het in een mededeling.

De Open Arms dobbert al 19 dagen op zee met bijna honderd migranten aan boord. Het bevindt zich net buiten de haven van Lampedusa. De kapitein heeft gevraagd om de voornamelijk Afrikaanse migranten aan wal te mogen brengen, maar Italië laat dat niet toe.

Erbarmelijk

Intussen worden de omstandigheden aan boord steeds erbarmelijker. Dinsdag sprongen zo'n tien migranten van het schip en probeerden ze naar de wal te zwemmen. Ze werden gered door de Italiaanse autoriteiten en opnieuw aan boord gebracht. Maandagnacht werden negen migranten om medische redenen geëvacueerd en naar Lampedusa gebracht.

De Spaanse regering had eerder al aangeboden het schip te laten aanleggen in de dichtstbijzijnde Spaanse havens van Majorca en Minorca, op de Balearen. Maar de hulporganisatie achtte de dagenlange tocht naar de Spaanse aanlegplaatsen niet haalbaar. 'We kunnen in deze toestand geen reis van 600 mijl (drie dagen) aanvangen', tweette ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud