Spanje telt 26 procent werklozen

De Spaanse premier, Mariano Rajoy. (Reuters) ©REUTERS

Spanje heeft opnieuw een werkloosheidsrecord gesloopt. Eind 2012 zat ruim 26 procent van de Spanjaarden zonder werk. Met 6 miljoen werklozen is Spanje goed voor eenderde van het totaal in de eurozone.

De economische crisis hakt er in Spanje stevig in. Het statistische bureau maakte donderdad bekend dat in het laatste kwartaal van 2021 liefst 26,02 procent van de Spaanse beroepsbevolking geen baan had. Het kwartaal voordien lag het cijfer op 25 procent.

Het leger werklozen dikte met 187.300 aan tot net geen 6 miljoen. Daarmee is Spanje goed voor zo'n derde van het totaal aantal werklozen in de eurozone. Eind november telden de 17 eurolanden samen 18,7 miljoen werklozen.

De werkloosheid bereikte eind vorig jaar het hoogste peil sinds 1976, het jaar na de dood van dictator Franco.

De Spaanse economie blijft voorlopig nog klappen krijgen. De regering gaat uit van een krimp van het bruto binnenlands product dit jaar met 0,5 procent. 

Maar analisten vrezen dat die prognose te optimistisch is. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht een krimp van 1,5 procent. Sommige experts waarschuwen dat een daling met 2,5 procent mogelijk is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud