Spanje verleent veroordeelde Catalaanse politici gratie

Tijdens een speech in het operagebouw in Barcelona kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez maandag aan gratie te verlenen aan de Catalaanse politici die een celstraf uitzitten vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsproces. ©REUTERS

De Spaanse regering verleent gratie aan de negen Catalaanse politici die een celstraf uitzitten vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsproces. Met de demarche hoopt ze de zoektocht naar een politieke oplossing voor de Catalaanse kwestie te bevorderen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez zette maandag koers naar Barcelona. Naar de trip werd met meer dan gewone belangstelling uitgekeken. Want in het Liceu, het operagebouw in de Catalaanse hoofdstad, zou de socialist in een speech uiteenzetten hoe hij de dialoog tussen het Spaanse en het Catalaanse niveau nieuw leven wil inblazen.

Op de lijn tussen Madrid en Barcelona kwam veel ruis te zitten sinds de Catalaanse autoriteiten in 2017 unilateraal een referendum georganiseerd hadden over onafhankelijkheid. De demarche stortte het land in een institutionele crisis.

De essentie

  • De Spaanse regering geeft dinsdag groen licht aan gratie voor de Catalaanse politici die veroordeeld zijn vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsproces.
  • Met de demarche hoopt de Spaanse premier Pedro Sánchez de dialoog tussen het nationale en het Catalaanse bestuursniveau nieuw leven in te blazen.
  • Vanuit economische middens klonk de roep om gratie de voorbije weken ook luider.
  • De rechtse oppositie verwerpt het initiatief.

De Catalaanse maatschappij bleef bovendien diep verdeeld achter nadat de Spaanse justitie zeven politici en twee kopstukken van nationalistische burgerbewegingen tot celstraffen veroordeeld had vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsproces. Anderen, zoals ex-premier Carles Puigdemont, ontvluchtten Spanje om aan vervolging te ontkomen.

Obstakel

Het lot van de Catalaanse politici stond de afgelopen jaren een dialoog tussen het Spaanse en het Catalaanse bestuursniveau in de weg. De autoriteiten in Barcelona weigeren aan te schuiven voor overleg zolang hun collega's in de cel zitten.

Sánchez is vastbesloten dat obstakel uit de weg te ruimen. Daarom krijgen de veroordeelde Catalaanse politici gratie. 'Tijdens de ministerraad dinsdag geeft mijn regering groen licht aan dat initiatief', zei de premier maandag in het Liceu.

Begin 2020 had de socialist al aangegeven alles in het werk te willen stellen om via de politieke weg een oplossing te zoeken voor het Catalaanse conflict. Door de pandemie verhuisde het dossier evenwel snel naar het achterplan.

Pandemie

Maar nu is de tijd rijp om het dossier weer vast te pakken, stelde de Spaanse premier. 'De pandemie heeft ons geleerd wat echt belangrijk is: leven en samenleven. We hebben elkaar nodig.' Door de veroordeelde Catalaanse politici gratie te verlenen hoopt Sánchez een klimaat te creëren waarin de impasse in het Catalaanse dossier doorbroken kan worden en de rust kan weerkeren in de Catalaanse maatschappij.

'De negen opgesloten politici zijn de stem van duizenden Catalanen. Door hen langer in de cel te houden gaan we de onafhankelijkheidsidealen van een deel van de samenleving niet tenietdoen. De sociale kostprijs van de huidige situatie is te hoog. Dat kunnen de Spaanse en de Catalaanse maatschappij zich niet veroorloven.'

Dat de Spaanse premier net nu met die geste komt, is geen toeval. Sinds eind mei heeft Catalonië een nieuwe regering. Die staat onder leiding van Pere Aragonès, een lid van ERC. Die links-nationalistische partij is de dialoog met Madrid meer genegen dan de partij van Puigdemont, die de vorige regeringen in Barcelona leidde.

De negen opgesloten politici zijn de stem van duizenden Catalanen. Door hen langer in de cel te houden gaan we de onafhankelijkheidsidealen van een deel van de samenleving niet tenietdoen.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

Ook vanuit economische middens klonk de afgelopen weken steeds luider de roep om de zoektocht naar een onderhandelde oplossing voor het Catalaanse conflict nieuw leven in te blazen. Door de onafhankelijkheidskwestie trokken meerdere bedrijven hun hoofdzetel weg uit Catalonië. Investeerders gingen op de rem staan.

De Catalaanse maatschappij lijkt bovendien stilaan klaar om een bladzijde om te slaan. Uit een recente peiling bleek dat drie vierde van de bevolking voorstander is van gratie voor de veroordeelde politici.

Puigdemont

Bij de rechtse oppositie oogst Sánchez geen applaus. Ruim een week geleden poogden de conservatieve PP, de liberalen van Ciudadanos en het extreemrechtse VOX in Catalonië een grote menigte op de been te brengen om hun ongenoegen te uiten over een eventuele gratie voor de Catalaanse politici. Maar dat initiatief bleek een slag in het water.

Wat Sánchez' manoeuvre betekent voor Puigdemont, is voorlopig koffiedik kijken. Vanuit Waterloo spoorde die de Spaanse regeringsleider zondag aan duidelijk te maken of de Catalaan naar zijn vaderland kan terugkeren zonder het risico te lopen opgepakt te worden. Die klaarheid verschafte de socialist maandag niet. Tegen Puigdemont loopt nog altijd een aanhoudingsbevel in Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud