Spanje verstrengt lockdown vanaf maandag

Pedro Sanchez zaterdag tijdens zijn persconferentie waarin hij de strengere lockdown aankondigde. ©EPA

Na de dramatische cijfers over het aantal doden en besmettingen door het coronavirus snoert Spanje zijn bevolking nog wat verder in.

Vanaf komende maandag tot en met 9 april, de donderdag voor Pasen, moet iedereen die niet in een 'essentiële sector' werkt verplicht thuis blijven. Enkel de zorg-, voeding- en energiesector mag volop verder blijven draaien.

De Spanjaarden zullen worden doorbetaald, maar moeten de verloren uren later inhalen bij hun werkgever.

Dat heeft premier Pedro Sanchez zaterdag aangekondigd, een bijzondere ministerraad op zondag moet nog groen licht geven. Italië voerde eerder al een gelijkaardige lockdown in.

EU voor de zwaksten

Spanje rapporteerde zaterdag 824 nieuwe doden door corona, het aantal besmettingen steeg in één trek met meer dan 8.000: van 64.059 naar 72.248.

Sanchez haalde ook uit naar de Europese Unie. Die moet er voor de zwaksten zijn, zei hij, of ze heeft geen nut meer. 'Het Europese project staat op het spel. Er moet één economische en sociale strategie zijn.' 

Hij pleitte ook nog eens voor de uitgifte van euro-obligaties. Zo'n gemeenschappelijke schulduitgifte zou de EU extra financiële vuurkracht kunnen geven om de crisis te lijf te gaan, maar de noordelijke en zuidelijke landen zijn er te verdeeld over

Eerder deze week werd de noodtoestand in Spanje al verlengd tot 11 april. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud