Advertentie
Advertentie

Spanje vraagt aanhouding Puigdemont en co.

Spanje vaardigde opnieuw een aanhoudingsbevel uit tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont (archiefbeeld). ©AFP

Een Spaanse rechter heeft Europese en internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen zes Catalaanse leiders, onder wie ex-premier Carles Puigdemont.

De rechter van het hooggerechtshof heractiveerde de aanhoudingsbevelen tegen Puigdemont en vier van zijn gewezen ministers, die in België verblijven. Ook is een internationaal aanhoudingsbevel gevraagd tegen Marta Rovira, die weigerde vrijdag voor de rechtbank te verschijnen en volgens Spaanse media in Zwitserland verblijft.

Eerder op de dag werden vijf Catalaanse separatisten, onder wie de kandidaat voor het premierschap van de regio, Jordi Turull, in voorlopige hechtenis genomen. Dat gebeurde op bevel van de rechter die het onderzoek leidt naar de poging om de regio af te scheuren van Spanje.

Turull zal het debat dus niet kunnen bijwonen dat voor zaterdag voor zijn beëdiging gepland is. Behalve de kandidaat-premier liet de rechter onder meer de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, en drie gewezen regionale ministers opsluiten.

Rebellie

Het vijftal ondergaat hetzelfde lot als vier andere leiders die sinds maanden in de gevangenis zitten in verband met de poging van oktober 2017 om Catalonië onafhankelijk te verklaren.

De rechter oordeelde dat 'het vluchtrisico groot was in het licht van de mogelijke straf', preciseerde een woordvoerster van het hooggerechtshof. De rechter had eerder de inverdenkingstelling van de volledige harde kern van de separatisten bevestigd wegens 'rebellie', een aanklacht waarvoor de straf kan oplopen tot 30 jaar cel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud