Spanje vraagt België om uitlevering Catalaanse politici

Spanje heeft de aanhoudingsbevelen tegen de Catalaanse ex-ministers Toni Comín (midden) en Lluís Puig (rechts) weer geactiveerd volgens hun advocaten. Beide politici zitten sinds eind oktober 2017 in ons land. ©Photo News

De ex-ministers Toni Comín en Lluís Puig bieden zich een van de volgende dagen aan bij justitie in ons land, maakten hun advocaten bekend.

De Catalaanse kwestie gaat de Belgische justitie nog even zoet houden. Halfweg vorige maand kregen de gerechtelijke autoriteiten in ons land al een Spaans verzoek om uitlevering van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont in de bus.

Nu heeft justitie in Madrid ook de Europese aanhoudingsbevelen tegen Puigdemonts ex-ministers Toni Comín, Lluís Puig en Clara Ponsatí weer geactiveerd. Comín en Puig bevinden zich sinds eind oktober 2017 in ons land; Ponsatí verblijft in Schotland, waar ze doceert.

'Nu de aanhoudingsbevelen weer geactiveerd zijn, zullen onze cliënten zich een van de volgende dagen aanbieden bij justitie in België en Schotland', luidde het dinsdag. 

Misbruik van overheidsgeld

Justitie in Madrid beschuldigt Comín en Ponsatí van opruiing en misbruik van overheidsgeld. Puig wil ze berechten vanwege ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld.

Nu de aanhoudingsbevelen weer geactiveerd zijn, zullen onze cliënten zich een van de volgende dagen gaan aanbieden bij justitie in België en Schotland.
Advocaten Toni Comín, Lluís Puig en Clara Ponsatí

Het is niet de eerste keer dat Spanje aanstuurt op de uitlevering van de drie Catalaanse ex-ministers. Tot nu toe zonder succes. In mei vorig jaar oordeelde de Brusselse raadkamer dat de Europese aanhoudingsbevelen niet uitvoerbaar waren 'omdat ze niet gesteund zijn op een Spaans aanhoudingsbevel'.

Madrid doet nu een nieuwe poging. Het hoopt meer kans op succes te hebben omdat het Spaanse hooggerechtshof intussen twaalf Catalaanse leiders veroordeeld heeft vanwege hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces van twee jaar geleden. Negen van hen kregen samen 100 jaar cel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud