Spanje vreest 'poging tot staatsgreep'

De betogers willen dat de Spaanse premier Mariano Rajoy opstapt. Foto: Reuters.

Het belooft een hete dag te worden in Spanje. Onder de slogan ‘Bezet het Parlement’ worden vandaag duizenden betogers verwacht in hoofdstad Madrid. Hun doel is het parlement te omsingelen. Ook in andere Spaanse steden worden betogingen verwacht. Het parlement bestormen, beschouwt de overheid als een poging tot staatsgreep.

Het Spaanse parlementsgebouw in Madrid is een bewaakte vesting. Metalen barrières en tientallen politieagenten beschermen het gebouw. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Madrid worden 1.300 agenten ontplooid.

Demonstranten, waaronder veel ‘Indignados’, trekken in de late namiddag vanuit drie richtingen richting het parlement in het centrum van Madrid. Rond half zes zouden ze daar verzamelen voor een symbolische betoging.

‘Het zal een niet-gewelddadige actie worden', zegt een woordvoerster van de actievoeders. ‘We gaan de parlementsleden de toegang tot het gebouw niet belemmeren.’

Staatsgreep

Het Spaanse recht is onverbiddelijk voor actievoerders die het parlement bestormen. Dat wordt gezien als een poging tot staatsgreep. Wie dat doet, kan een gevangenisstraf tot een jaar krijgen.

De betogers willen de ‘gekidnapte democratie’ redden. Ze klagen aan dat de conservatieve regering van Mariano Rajoy pijnlijke hervormingen doorvoerde zonder het parlement daarvoor te raadplegen. Ze roepen op tot nieuwe verkiezingen.

Ook in andere Spaanse steden worden betogingen verwacht. Net zoals voor de Spaanse ambassades van Berlijn en Parijs.

Spanje wordt geconfronteerd met een zware economische crisis. Miljoenen Spanjaarden zijn werkloos. De regering-Rajoy moet, onder meer door Europese druk, zwaar besparen. Ook vorige zaterdag en tien dagen geleden werd gedemonstreerd. Toen eisten de betogers een referendum over Rajoy's besparingspolitiek.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud