Spanje wil Bankia met eigen geld rechttrekken

Spanje overweegt om de noodlijdende bank Bankia met eigen geld te stutten, in plaats van het Europese noodgeld voor de banksector te gebruiken. Dat schrijft persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Spanje klopte in juni aan bij Europa om 'kredietlijnen' los te peuteren voor de sanering van de banksector. Spanje kan daarvoor rekenen op maximaal 100 miljard euro Europese steun. Het geld komt uit het huidig én toekomstig noodfonds. Eind juli werd een eerste deel van 30 miljard euro al vrijgemaakt. Spanje heeft evenwel nog niet officieel om dat geld gevraagd.

Officieel zegt Spanje dat het nog niet om dat geld heeft gevraagd omdat het niet nodig werd geacht. Maar voor de genationaliseerde probleembank Bankia lijkt Madrid gewoon voor een andere weg te willen kiezen, aldus Bloomberg. Spanje zou eigen fondsen willen vinden om de bank, die is samengesteld uit verschilende regionale probleembanken, te stutten.

De reden daarvoor is dat Spanje wil vermijden dat de obligatiehouders mee moeten opdraaien voor de redding. Met Europees geld zouden de crediteuren sowieso een tik krijgen. Op deze manier heeft Spanje nog wat bewegingsvrijheid. Op die manier komt de rest van de financiële sector, waar een deel van de schulden zit, minder onder druk te staan. Maar voor Madrid is het vooral belangrijk dat er veel van de obligaties bij retailinvesteerders - de gewone spanjaard - zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud