Spanning stijgt bij grens Oekraïne

In de 'republiek' Donetsk werd vandaag de nieuwe 'president' ingehuldigd. ©REUTERS

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft troepen gestuurd naar verschillende steden in het zuiden en oosten van het land. Intussen meldt de NAVO dat Russische soldaten weer verzamelen nabij de grens met Oekraïne.

Eerder raakte bekend dat Kiev zijn vredesafspraken met de pro-Russische rebellen zal herzien. Ook dat was het rechtstreekse gevolg van de verkiezingen die de rebellen op eigen houtje organiseerden het voorbije weekend, precies een week na de officiële Oekraïense verkiezingen. Daarbij koos het land voor een pro-Europese koers.

In de ‘republieken’ Donetsk en Loehansk werden intussen lokale presidenten aangeduid. Die worden buiten de gebieden zelf enkel door Rusland erkend. Oekraïne en Europa hadden eerder al aangegeven dat ze de uitslag van de verkiezingen niet zouden erkennen.

Met de laatste ontwikkelingen lijkt het er dus steeds sterker op dat het vredesproces dat begin september met de rebellen werd ondertekend in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, zal sneuvelen.

Omgekeerde beweging

Bovendien meldde het nieuwe NAVO-hoofd Jens Stoltenberg dat Russische troepen weer de grens met Oekraïne naderen. Die troepen stonden daar eerder op het jaar ook al paraat, maar trokken zich geleidelijk terug na de vredesdeal tussen Kiev en de rebellen. Nu lijkt een omgekeerde beweging te zijn ingezet.

De Oekraïense Porosjenko zei dinsdag dat hij voorlopig weliswaar een voorstander blijft van het vredesproces, maar dat hij gerust een heel andere beslissing kan nemen in het geval van wat hij ‘een negatief scenario’ noemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud