Advertentie

Spanning tussen VK en Europa over Noord-Ierland loopt op

Brexitminister David Frost. ©EPA

De spanningen tussen de Britse regering en de Europese Unie over de controles aan de Noord-Ierse zeegrens swingen opnieuw de pan uit. Het Europese geduld wordt 'erg dunnetjes' na een nieuw salvo Britse provocaties.

De volgende dagen beloven opnieuw vuurwerk tussen Londen en Brussel. Anderhalf jaar na het brexitakkoord en nog geen zes maanden na de ondertekening van een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk hangt opnieuw grote spanning in de lucht. In Noord-Ierland gaat het seizoen van de oranjemarsen van start, de jaarlijkse parades van de protestantse unionisten. De karige winkelrekken en de omslachtige invoer van vlees of zaden uit het Verenigd Koninkrijk voeden er de aversie tegen Europa.

De essentie

  • Woensdag is er overleg in Londen over de uitvoering van het brexitakkoord.
  • De spanningen over Noord-Ierland lopen hoog op.
  • De Britse regering pookt de oorlog op.
  • Europa bekijkt enkele praktische versoepelingen, maar eist dat Londen de brexitafspraken naleeft.

De Britse regering voedt de frustratie actief. In de Britse zakenkrant Financial Times beschuldigt brexitminister David Frost Europa van 'bureaucratische onbuigzaamheid'. Frost, die mee onderhandelde over het scheidingsverdrag, suggereert in de brief dat hij niet wist wat de gevolgen zouden zijn van de afspraken over Noord-Ierland. Hij vraagt Europa om het gezond verstand te gebruiken en meer flexibiliteit toe te staan voor de handel tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

De uitval van Frost is een zoveelste uiting van kwade trouw van de regering-Johnson. 'Londen is al langer bezig met een oorlogje, zeggen EU-experts. Premier Boris Johnson en zijn team kennen de gevolgen van hun brexitkeuzes maar al te goed, ook voor de toeleveringsketens in Noord-Ierland. Europa en Londen kozen ervoor een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. Om te vermijden dat goederen via Noord-Ierland ongehinderd doorstromen naar de Europese interne markt zouden er douane- en productcontroles in de Noord-Ierse havens komen.

Al anderhalf jaar azen Johnson en Frost op afwijkingen, permanente wijzigingen en meer flexibiliteit voor Noord-Ierland. Het is een ideologisch gevecht. In maart besliste de Britse regering eenzijdig en zonder overleg de product- en douanecontroles minstens tot oktober uit te stellen. Maar ook de technische uitvoering van het protocol over Noord-Ierland loopt mank. De databases voor de controle van de douane zijn nog altijd niet aangesloten. Niet alleen de IT-structuur ontbreekt, er is ook onvoldoende opgeleid personeel voor de controles.

Biden

Woensdag overlegt Frost in Londen met Europees commissaris Maros Sefcovic voor het eerst fysiek over de aanpak van de Noord-Ierse problemen. Vorige week gaf Sefcovic de EU-ambassadeurs een ontluisterend beeld van de tactiek van Londen. Het zette behoorlijk wat kwaad bloed in veel hoofdsteden. De bereidheid om over de brug te komen slinkt, is te horen.

Europa rekent erop dat de Amerikaanse president Joe Biden Johnson vrijdag de les zal spellen op de G7-top in Cornwall. Biden hecht met zijn Ierse roots erg aan de vrede op het Ierse eiland. De animositeit in Noord-Ierland aanwakkeren is spelen met vuur, vindt ook de Europese Unie.

De eerste vereiste is dat Londen het met Europa getekende Ierse protocol toepast. Anders hebben we geen manier om te verifiëren of voedsel in Noord-Ierland blijft.
EU-expert

'We horen heel duidelijk wat de problemen zijn in Noord-Ierland. En we willen naar oplossingen zoeken', benadrukken EU-experts. Zo bekijkt Europa of onder meer geneesmiddelen en assistentiehonden met minder controles en papierwerk in Noord-Ierland kunnen raken. Een tijdelijk veterinair akkoord kan de handel in vlees vergemakkelijken. 'Maar de eerste vereiste is dat Londen het met Europa getekende Ierse protocol toepast. Anders hebben we geen manier om te verifiëren of het voedsel in Noord-Ierland blijft.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud