Spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen op

De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis vroeg eerder deze week al een duidelijke Europese reactie op de toestroom van migranten en vluchtelingen aan de grens met Turkije. ©Photo News

Voor de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis bestaat de vluchtelingendeal met Turkije niet meer. 'Heel eerlijk? Op dit moment is de overeenkomst dood', zei Mitsotakis vrijdagavond in een interview met tv-zender CNN.

 'We hebben hier niet te maken met een migratie- of vluchtelingenprobleem. Het is de bewuste poging van Turkije om vluchtelingen en migranten als politieke pionnen te gebruiken, voor de eigen politieke belangen.' 

 De vluchtelingendeal bepaalt dat Turkije migranten die illegaal de oversteek wagen naar Europa terugneemt. Ook moet het migranten tegenhouden om zonder papieren naar Europa te reizen. 'Maar Turkije doet nu het omgekeerde. Ze heeft hen systematisch gesteund om naar Griekenland te komen, zowel over land als via de zee', zei Mitsotakis.

Traangas

Volgens Griekse media dwingen Turkse militairen  migranten letterlijk om de grens met Europa illegaal over te steken. De Griekse staatszender ERT toont zaterdag video's waarop te zien is hoe Turkse soldaten migranten slagen en schoppen om hen naar de Griekse grens te drijven. Ook is een rookbom te zien, en wolken traangas, die van Turkse zijde in de richting van de Griekse grens over de hekken worden gevuurd. 

Turkije heeft de migranten systematisch gesteund om naar Griekenland te komen, zowel over land als via de zee.
Kiriakos Mitsotakis
Grieks premier

's Nachts hadden migranten geprobeerd om het grenshek in brand te steken om naar Griekenland te kunnen trekken, klinkt het ook. Volgens de Griekse veiligheidsdiensten is vrijdagnacht en zaterdagnacht meermaals verhinderd dat migranten de grens overstaken. In totaal werden 27 personen opgepakt. 

Egeïsche Zee

Ook in de oostelijke Egeïsche Zee nemen de spanningen toe tussen Griekenland en Turkije. Griekse media verspreidden videobeelden waarop te zien is hoe een schip van de Turkse politie een Griekse boot van de kustwacht wegdringt en daarbij gevaarlijke manoeuvres uitvoert. Volgens de Grieken dateren de opnames van vrijdagvoormiddag. Een Griekse kustwachter in Lesbos bevestigde de informatie zaterdag aan het Duitse persagentschap dpa. 'Ze wilden ons rammen', zei hij.

Ze wilden ons rammen.
Griekse kustwacht

De spanningen tussen het eiland Lesbos en de Turkse westkust, die slechts enkele kilometers verwijderd zijn, namen het voorbije jaar sterk toe.  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf vrijdagavond, nadat eerder de Turkse grens met Europa was geopend, de kustwacht opdracht om migranten en vluchtelingen niet meer per boot te laten vertrekken. De risico's waren daarvoor te groot, klonk het. 

In een tekst op haar website beschuldigt de Turkse kustwacht Griekenland er inmiddels van dat het migrantenboten in gevaar brengt. Op 5 maart zou ze 97 migranten moeten redden hebben vanuit drie boten, nadat Griekenland die half gezonken achtergelaten had.  De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ontkende de beschuldigingen vrijdag in een televisie-interview. 'Griekenland heeft gedurende de hele vluchtelingencrisis zijn menselijkheid bewezen.'

Poorten

Om Europa onder druk te zetten, beweert Erdogan al een tijdje dat hij de poorten naar Europa open zal zetten. De Turkse president staat intern onder druk, omdat hij zich in de nesten gewerkt heeft in het conflict met Syrië. Als dat verder escaleert, dreigt een nieuwe vluchtelingenstroom op gang te komen, terwijl de Turkse bevolking nu al mort dat het land teveel vluchtelingen moet opnemen.

Door de vluchtelingendeal met Turkije hoopte de EU tijd te kopen om de lidstaten op een lijn te krijgen over het vluchtelingen- en migratiebeleid. Dat is nog altijd niet gelukt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud