Advertentie
analyse

SPD'er Scholz ook na kiesdebat in favorietenrol

Annalena Baerbock, Armin Laschet en Olaf Scholz zondag voor het eerste grote verkiezingsdebat. ©AFP

De SPD'er Olaf Scholz blijft op kop liggen voor winst bij de Duitse verkiezingen. Zijn rivaal Armin Laschet van de CDU/CSU knokt zich in de strijd en waarschuwt voor een hardlinkse coalitie.

Televisiekijkend Duitsland was er wel uit na het eerste grote verkiezingsdebat tussen de kopstukken van de drie grootste partijen. Na het debat zondagavond riep 36 procent van de kijkers Olaf Scholz, de lijsttrekker van de SPD, uit tot winnaar. Zijn groene rivaal Annalena Baerbock strandde op 30 procent en de christendemocraat Armin Laschet moest het stellen met 25 procent.

Scholz maakte zijn favorietenrol waar in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 26 september. Als de Duitsers direct een bondskanselier konden kiezen, zou de sociaaldemocraat zowat de helft van de stemmen halen. Ook zijn partij doet het uitstekend. De SPD zou volgens het instituut INSA 24 procent halen, tegen 21 voor de CDU/CSU en 17 voor de groenen.

De essentie

  • In het eerste grote Duitse verkiezingsdebat maakte vooral de SPD'er Olaf Scholz indruk met zijn rustige vastheid.
  • Armin Laschet, de lijsttrekker van CDU/CSU, mobiliseert zijn achterban door het schrikbeeld van een hardlinkse regering boven te halen.
  • Het groene boegbeeld Annalena Baerbock maakte indruk tijdens het debat en wierp zich op als de kandidate van de vernieuwing.

Tijdens het verkiezingsdebat wierp Scholz zich op als de onverstoorbare staatsman die klaarstaat om het land te leiden. Terwijl zijn twee tegenstrevers af en toe een aanval openden, bleef de SPD'er majesteitelijk kalm, volgens critici zelfs te kalm. Scholz spiegelde zich duidelijk aan bondskanselier Angela Merkel, die zich ook steevast boven het partijgewoel plaatst.

Na 16 jaar

Merkel houdt het na de stembusgang eind september voor bekeken en verlaat de politiek. Voor het eerst neemt een zittende kanselier niet deel aan de verkiezingen. Haar vertrek na 16 jaar aan het roer doet haar partij CDU/CSU pijn. Haar beoogde opvolger, Armin Laschet, overtuigt niet en ook in het verkiezingsdebat slaagde hij er niet in het tij te keren.

Jullie hebben duidelijk geen plan. We hebben nood aan een echt nieuw begin.
Annalena Baerbock
Lijsttrekker groenen

Bij de christendemocraten neemt de roep toe om de campagne om te gooien. Jens Spahn, die Laschet tijdelijk vervangt als partijvoorzitter, drong aan op een hardere campagne om het verschil met de anderen in de verf te zetten. En om de strijd op te krikken rekent Spahn op de steun van andere, populaire kopstukken, zoals de Beierse CSU-leider Markus Söder.

Laschet presenteerde maandag de eerste van zijn vijf 'verkiezingswerven' - Duitsland moet uitgroeien tot een 'klimaatneutraal industrieland' - en haalde in één adem uit naar Scholz. Hij verweet de SPD'er een gebrek aan vernieuwende ideeën tijdens het verkiezingsdebat. 'Ik had niet de indruk dat er sprake was van een vuurwerk van ideeën', zei de CDU/CSU-lijsttrekker.

Klimaatverandering

Net dat argument gebruikte Baerbock zondag om zich te profileren als de kandidaat van de vernieuwing. 'Jullie hebben duidelijk geen plan', zei ze. Vooral in de strijd tegen klimaatverandering - een thema dat hoog op de agenda staat na de overstromingen van juli - laten Laschet en Scholz het volgens haar afweten. 'We hebben nood aan een echt nieuw begin.'

Je bent nog geen kanselier als je de ruit imiteert.
Armin Laschet
Lijsttrekker CDU/CSU

Laschet beet maandag van zich af en waarschuwde dat de SPD en de groenen werken aan een coalitie met de hardlinkse Die Linke. Hij leek terug te grijpen naar de 'rodesokkencampagne' van de jaren 90, toen de CDU/CSU de achterban mobiliseerde om een linkse regering te verijdelen. Mogelijk rekent de partij op zo'n schrikeffect om de verkiezingen te winnen.

Laschet beloofde zijn kiezers 'standvastigheid en betrouwbaarheid' om de 'tegenwind' te overwinnen. Het was een poging om zijn positie als erfgenaam van Merkel weer op te eisen. Over de kwaliteiten van Scholz als kanselier deed hij schamper. 'Je bent nog geen kanselier als je de ruit imiteert', zei hij verwijzend naar het typerende ruitvormige handgebaar van Merkel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud